Νέα και Συμβουλές

Ποιές είναι οι καλύτερες τροφές σκύλων; [Αξιολόγηση 2022]

 Τα κατοικίδια μας και πιο συγκεκριμένα οι σκύλοι περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα τροφής που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

  Μία υψηλής ποιότητας σε θρεπτικά συστατικά σκυλοτροφή βοηθάει τον φιλαράκο σας να παραμένει δραστήριος και γεμάτος ζωντάνια, με λαμπερό τρίχωμα, όρεξη για φαγητό και ένα φυσιολογικό βάρος για την ηλικία και την φυλή του.

 Από την εποχή της εξημέρωσης και έπειτα, το φυσικό τους ένστικτο για αναζήτηση και κυνήγι για φαγητό στην φύση έχει ουσιαστικά κατασταλεί, βασιζόμενοι πλέον στην καλή μας κρίση και αγάπη να προσφέρουμε στους πιο πιστούς μας φίλους την διατροφή που η μητέρα φύση θα ήθελε να έχουν.

 Δυστυχώς βέβαια για αυτούς η κρίση μας σχετικά με το ποιά είναι η καλύτερη τροφή σκύλου επηρεάζεται σε πολλές περιπτώσεις από οικονομικές και κοινωνικοπολιτισμικές επιρροές που κάνουν την επιλογή διατροφής για τους σκύλους μας όλο και πιο περίπλοκη.

 Πλέον υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και επιλογές σκυλοτροφών, η ξηρά τροφή σκύλου παραμένει βέβαια η πρώτη επιλογή όχι μόνο από τους σκυλογονείς αλλά και από τους κτηνιάτρους. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι όλες οι κροκέτες ξηρά τροφής κατάλληλες για την ιδανική διατροφή του μικρού ή όχι και τόσο μικρού σας φίλου, αν μιλάμε για Rottweiler ή Γερμανικό ποιμενικό.

 Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η επιλογή της καλύτερης ξηράς τροφής για σκύλους είναι πολύ σημαντική αν επιθυμούμε οι τετράποδοι φίλοι μας να αναπτυχθούν ιδανικά.

 Όλο και περισσότερο τελευταία μας έρχονται μηνύματα και ερωτήσεις από ιδιοκτήτες σκύλων και όλα συνοψίζονται στο ίδιο ερώτημα ‘’Ποιές είναι οι καλύτερες σκυλοτροφές;’’.

  Με βάση αυτό αλλά και όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε σαν ομάδα του Online Pet Shop – Petvet24.gr να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω (ίσως αρκετό χρόνο παραπάνω τώρα που το ξανασκέφτομαι) και να δημιουργήσουμε για όλους εσας μία αξιολόγηση σε μερικές μάρκες από σκυλοτροφές που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες στην Ελληνική αγορά.

 Πριν από αυτό όμως ας εξηγήσουμε λίγα πράγματα για τις τροφές σκύλων και τους διαφορετικούς τύπους που υπάρχουν διαθέσιμοι.

 

Τροφές Σκύλων Αξιολόγηση

Orijen      Essential Foods      Acana      Canivera

Hill’s   Belcando    Royal Canin     Arden Grange    Pro Plan

Οι διαφορετικοί τύποι σκυλοτροφών.

 

 Σίγουρα το να επιλέξεις μία ποιοτική τροφή για τον σκύλο σου μέσα από ένα ωκεανό γεμάτο διαφορετικές επιλογές και απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάτι ίσως ιδιαίτερα τρομακτικό για αρκετούς ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν μία λάθος επιλογή.

 Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε από την κατανόηση των διαφορετικών τύπων διατροφής για σκύλους, τι είναι και τι ακριβώς προσφέρουν στα κατοικίδια μας.

Ξηρά τροφή σκύλου σε κροκέτες

 

 Η ξηρά τροφή σκύλου είναι κατα τεκμήριο η πιο πρακτική και ασφαλής επιλογή για τους μαλλιαρούς μας φίλους. Είναι η ιδανική επιλογή για σκυλογονείς οι οποίοι δεν έχουν τον χρόνο να προετοιμάσουν και να μαγειρέψουν ή όπως οι περισσότεροι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλήρες γεύμα για την φυλή και ηλικία του σκυλάκου τους.

 Οι κροκέτες χαρακτηρίζονται ιδανική τροφή για την διατήρηση της οδοντικής υγείας του και το μέγεθος πρέπει να είναι κατάλληλο με το μέγεθος του ώστε να μπορεί να τις θρυμματίζει και να λειτουργούν σαν οδοντόβουρτσα στα δόντια, ώστε να αποφύγετε καθαρισμό δοντιών καθώς και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως κακοσμία, πέτρα κ.α..

Κονσέρβες και Υγρή τροφή

 

 Ένα από τα θετικά που έχουν οι κονσέρβες σκύλου είναι η μακρά διάρκεια ζωής, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά για όσο καιρό παραμένουν κλειστές.

 Από την στιγμή που θα ανοιχθούν καλό είναι να καταναλωθούν εντός 2-3 ημερών και να είναι τοποθετημένες στο ψυγείο μετά το άνοιγμα τους για καλύτερη διατήρηση. Η αλήθεια είναι ότι η υγρή τροφή είναι πολύ γευστική και εύκολα διασπώμενη και αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που οι περισσότεροι σκύλοι την προτιμούν σχετικά με τις υπόλοιπες επιλογές που έχουν.

 Πάντα υπάρχει η δυνατότητα ανάμειξης της ξηράς τροφής με την κονσέρβα και δημιουργία ενός ιδιαίτερου μείγματος που αρκετοί σκύλοι δείχνουν να προτιμούν.

 

1. Orijen

 Η ξηρά τροφή σκύλου Orijen παρασκευάζεται από την Champion Petfoods στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αλμπέρτα του Καναδά. Είναι σίγουρα μία super premium σκυλοτροφή που κατατάσσεται στην κατηγορία των τροφών Grain Free, που υποδηλώνει μία διατροφή που δεν περιέχει καθόλου σιτηρά.

 Την Orijen θα την βρείτε διαθέσιμη μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα για κατοικίδια και σε κάποια online pet shop. Παράλληλα, είναι μία από τις πιο ακριβές τροφές που είναι διαθέσιμες αυτή την στιγμή.

 Είναι αρκετοί αυτοί που χαρακτηρίζουν την Orijen ως μία από τις κορυφαίες τροφές που μπορείτε να δώσετε στο κατοικίδιο σας και ίσως όχι άδικα, κάτι που δείχνουν και οι διακρίσεις της σε διαγωνισμούς όπως η βράβευση για ξηρά τροφή της χρονιάς από το Ινστιτούτο Γλυκαιμικής Έρευνας, στην Washington D.C .

 Η Champion Petfoods και η Orijen είναι γνωστές για την παραγωγή ‘’Βιολογικά κατάλληλων τροφών για κατοικίδια από φρέσκα τοπικά συστατικά’’. Λειτουργούν με βάση την αρχή ότι οι σκύλοι πρέπει να έχουν στην διατροφή τους τροφές που θα μπορούσαν να βρούν και ελέυθεροι στην φύση. Αυτό σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει αρκετή ζωϊκή πρωτεΐνη.

 Στις σκυλοτροφές αυτές τα ποσοστά κυμάινονται μεταξύ 75 με 80% κρέατος και 38 με 42% πρωτεΐνη. Ταυτόχρονα οι υδατάνθρακες βρίσκονται μεταξύ 18 με 22% που είναι αρκετά χαμηλό ποσοστό. Παράλληλα οι ξηρές τροφές περιέχουν έως και 40% φρέσκο κρέας που τις καθιστά σχεδόν μοναδικές. Ακόμα, στην σύνθεση κάθε κωδικού θα βρείτε το λιγότερο 5 διαφορετικά είδη φρέσκου κρέατος, κάτι που κάνει τις κροκέτες σκύλου της Orijen δύσκολα συγκρίσιμες με άλλες τροφές.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Τα 5 πρώτα συστατικά είναι πηγές υψηλής ζωϊκής πρωτεΐνης.
 • Χωρίς Σιτηρά ( No Grains )
 • Φρούτα, Λαχανικά, Βότανα και Superfoods ( Cranberries, Βατόμουρα κ.α)
 • Σημαντικά πρόσθετα όπως Γλυκοσαμίνη, Χονδροϊτίνη και  Ωμέγα 3 λιπαρά
 • Τα 2/3 των περιεχομένων των τροφών μαγειρεύονται φρέσκα και το 1/3 των κρεάτων μαγειρέυεται στους 90oC

Τι μας άρεσε στην τροφή;

  Η τροφή σκύλου Orijen δείχνει μία εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει να προσφέρει στο κατοικίδιο του μία ποιοτική Grain Free διατροφή. Με αρκετά περιεχόμενα σε πρωτεΐνη, 38% πρωτεΐνη και 17% λιπαρά στην Orijen Original Adult, σίγουρα ο μικρός μας φίλος θα είναι καλυμμένος. Τα συστατικά που χρησιμοποιηούνται για την παρασκευεί των τροφών της εταιρείας δείχνουν  ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας και ο τρόπος μαγειρέματος πολύ προσεγμένος για να μην χάσουν αυτά τα πολύτιμα συστατικά την θρεπτική τους αξία.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανα κιλό

Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Orijen Original Adult: 9.21€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/orijen/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

2. Essential Foods

 

  Η Essential foods παρασκευάζει και προμηθεύει με ξηρά τροφή σκύλους και γάτες σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και διοικείται ακόμα και σήμερα από τον Christian Degner-Elsner, ένα Δανό επιχειρηματία ιδιαίτερα επιτυχημένο στην βιομηχανία των τροφών για κατοικίδια ζώα.

  Οι σκυλοτροφές της παρασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 95% των περιεχομένων της προέρχονται από περιοχές της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.

  Όπως αναφέρει η εταιρεία η πέστροφα και η πάπια Gressingham είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα που αποτελούν κληρονομιά μας από την γη του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα βρείτε μέσα σε μία σακούλα της Essential Foods. Παράλληλα, στα περιεχόμενα των σκυλοτροφών της εταιρείας θα βρούμε λαχανικά, μούρα, λιναρόσπορο, φρούτα, βότανα κ.α.

 Η ξηρά τροφή Essential Foods είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από καταστήματα για κατοικίδια με εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και από μερικά διαδικτυακά online pet shop.

 Από αρκετούς χαρακτηρίζεται ως μία από τις κορυφαίες Grain Free σκυλοτροφές λόγω των προσεκτικά επιλεγμένων συστατικών της. Εκτός του ότι δεν περιέχει καθόλου δημητριακά, έως 88% τα συστατικά της τροφής αποτελούνται από ζωϊκή προέλευση, κατάλληλα προς ανθρώπινη βρώση.

 Η Essential μας αναφέρει ότι πλήθος εξ αυτών είναι ελευθέρας βοσκής όπως το αρνί Ουαλίας, η αλιευμένη από τον ποταμό Avon Πέστροφα και η πάπια Gressingham. Ακόμα, σχεδόν το ½ της σκυλοτροφής αποτελείται από φρέσκο κρέας, ψάρι και αυγό.

 Τα Superfoods (Υπερτροφές) που θα βρούμε στα συστατικά είναι κάτι που χρήζει ειδικής μνείας με μερικά από αυτά να είναι βατόμουρα, Μπροκολο, Βακκίνια, Οργανικά μούρα Akai, λιναρόσπορος, Τζίντζερ, Σπανάκι, Τζινσενγκ, Ισλανδικά φύκια Πρασινο τσάι και Κουνουπίδι. Επίσης στα θετικά μπορούμε να πούμε ότι είναι οτι δεν χρησιμοποιούνται χημικά συντηρητικά παρα μόνο Δενδρολίβανο για την φυσική διατήρηση της τροφής.

 Εκτός από τα παραπάνω μέσα θα βρούμε Προβιοτικά, γλυκοσαμίνη, χονδροϊτίνη και MSM για την ενίσχυση των αρθρώσεων και την κινητικότητας του σκύλου σας, όλα τα παραπάνω απο φυσικές πηγές, κάτι που αποτελεί δέσμευη της Essential Foods!

 Με 8 διαφορετικούς κωδικούς που μας προσφέρει σε μικρές και μεγάλες κροκέτες η Essential Foods θέλει να καλύψει όλες τις ανάγκες για τα σκυλάκια μας.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Υψηλά περιεχόμενα σε ζωϊκής προέλευσης συστατικά (έως 88%)
 • Βραβευμένη ξηρά τροφή σε διεθνής διαγωνισμούς
 • Χωρίς δημητριακά και με φρούτα, λαχανικά και βότανα
 • Με προσθήκη Υπερτροφών και Γλυκοσαμίνης, Χονδροϊτίνης και MSM
 • Χαμηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος που διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τον γλυκαιμικό δείκτη σε φυσιολογικά επίπεδα

 

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 Η τροφή για σκύλους της Essential Foods φαίνεται ως μία ποιοτική και από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για το φαγητό του σκύλου σας. Από τα συστατικά που περιέχει μέχρι και τον τρόπο που παρασκευάζεται μας δίνει να καταλάβουμε την ποιότητα του περιεχομένου της σε κάθε σακούλα.

 Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στις συσκευασίες 3kg με τις μικρές κροκέτες και στις συσκευασίες 12,5kg με τις μεγαλύτερες κροκέτες είναι κάτι πρωτότυπο. Εν κατακλείδι, η σύσταση των τροφών προσφέρει ένα γεύμα το οποίο καλύπτει όλες τις ανάγκες των μικρών μας φίλων.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανα κιλό

 

 Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Essential Foods Superior Living (12kg -> 88.00€): 7.33€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/essential-foods/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

3. Acana

 

  Η Acana είναι η αδερφούλα της Orijen που σας παρουσιάσαμε παραπάνω, καθώς και αυτή παρασκευάζεται από την Champion petfoods στον Καναδά. Μας προσφέρει την δυνατότητα επιλογής της τροφής του σκύλου μας από μία εκ των τεσσάρων σειρών της Acana που θα αναλύσουμε παρακάτω.

  Χωρίς αμφισβητηση στα περιεχόμενα της Acana θα βρούμε μερικά από τα ποιοτικότερα συστατικά που υπάρχουν σε όλη την βιομηχανία των σκυλοτροφών. Αυτά τα υψηλά πρότυπα που καθορίζονται από την εταιρεία τόσο στην επιλογή και ποικιλία των συστατικών όσο και στο τελικό στάδιο πριν φτάσει το προϊόν στο μπολ του σκύλου σας. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν θα βρείτε τις τροφές της σε πολυκαταστήματα – super market παρά μόνο σε επιλεγμένα εξειδικευμένα καταστήματα.

 Δικαιότατα κατά πολλούς, η Acana βρίσκεται ανάμεσα στην λίστα με τις κορυφαίες τροφές για κατοικίδια που μπορείτε να αγοράσετε.

 Αυτό που μας υπόσχεται είναι τροφές σκύλων ‘’Βιολογικά κατάλληλες’’, κάτι που ερμηνεύεται ώς χρησιμοποίηση φρέσκων συστατικών για την παρασκευεί των σκυλοτροφών της. Ίσως αυτό που την χαρακτηρίζει μοναδική είναι ότι υπάρχει δέσμευση ότι η σύσταση της προέρχεται από τοπικά αγαθά και ότι παρασκευάζονται ακριβώς την ίδια μέρα όπου έχουν περισυλλεγεί.

 Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ‘’βιολογικής καταλληλότητας’’, η Acana αγνόησε πολλά δεδομένα που ήταν μέχρι εκείνο το σημείο σε ισχύ στην βιομηχανία παραγωγής τροφών για σκύλους. Επίσης, αφαίρεσε πολλά συστατικά που ίσως και αρκετοί άνθρωποι θα θέλανε να βλέπουν να τρώει ο σκύλος τους για νιώσουν ότι χόρτασε, επί της ουσίας όμως έδωσε στα τετράποδα κατοικίδια μας ότι πραγματικά χρειάζονται περισσότερο το Κρέας!

Η Acana είναι διαθεσίμη σε 4 σειρές:

 Ξεκινάμε με την σειρά Acana Singles που πρόκειται για μονοπρωτεϊνικές τροφές χωρίς δημητριακά (No Grains) για σκύλους με ευαισθησίες στην διατροφή τους και αφορά όλα τα στάδια ζωής και φυλές. Στα περιεχόμενα τους θα βρούμε 50% από αρνί New Zealand, πάπια Ontario, χοιρινό Alberta ή pilchard Vancouver Island (είδος σαρδέλας) και το υπόλοιπο προέρχεται από φρούτα λαχανικά και βότανα.

 Οι Regionals είναι μία σειρά τροφών εμπνευσμένη από τα τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της περιοχή του δυτικού Καναδά. Αυτές οι τροφές περιέχουν σίγουρα πάρα πολύ κρέας, το ποσοστό ανέρχεται σε 70% (το μισό φρέσκο) και 30% λαχανικά, βότανα και φρούτα. Με 4 διαθέσιμους κωδικούς για το κοινό με πουλερικά, ψαρικά, Grasslands και Ranchlands, οι επιλογές για τους μικρούς μας φίλους στην διατροφή τους αυξάνονται.

 Οι τροφές Heritage είναι ενδεχομένως και οι πιο γνωστές στο κοινό από την Acana. Με ποσοστά κρέατος από 60-75% και το υπόλοιπο φρούτα, βότανα και λαχανικά. Μία αρκετά μεγάλη γκάμα θα βρείτε σκυλοτροφή για τον σκύλο σας από την περίοδο που είναι κουτάβι μέχρι τα γεράματα του, καθώς και άλλες ιδιαιτερότητες όπως π.χ παχυσαρκία ή υψηλές απαιτήσεις σε θερμίδες.

 Καταλήγουμε με την Classics την ‘’οικονομική σειρά’’ όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς λόγω της χαμηλότερης τιμής εν συγκρίση με τις άλλες σειρές που αναλύσαμε παραπάνω. Εδώ θα βρούμε 3 διαθέσιμές ξηρές τροφές με τα περιεχόμενα τους να ανέρχονται σε 50% από κρέας και 50% από λαχανικά, φρούτα, βότανα και βρώμη. Η βρώμη που περιέχεται στα προϊόντα είναι δημητριακό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και για αυτό χρησιμοποιήθηκε στην τροφή.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Οι 3 πρώτες σειρές Singles, Regionals και Heritage δεν περιεχουν καθόλου δημητριακά (Grain Free)
 • Φρούτα, λαχανικά και Βότανα
 • Τοπικά φρέσκα αγαθά
 • Υψηλά περιεχόμενα σε κρέας

 

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 Η ξηρά τροφή σκύλου Acana είναι μία αρκετά καλή επιλογή για να ταΐσετε τον σκυλάκο σας. Ειδικότερα οι 3 σειρές Grain Free χαρακτηρίζονται από εξαιρετικής ποιότητας συστατικά. Σίγουρα, αν το διαθέσιμο budget μας είναι χαμηλότερο και επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάποια από την οικονομικότερη σειρά Classics τότε είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε σε μία super premium σκυλοτροφή.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανά κιλό

Acana Prairie Poultry (11,4kg-66€): 5.79€/κιλό -> Classics

Acana Cobb Chicken & Greens (11,4kg-81,5€): 7.15€/κιλό -> Heritage

Acana Wild Praire (11,4kg-89,0€): 7.81€/κιλό -> Regionals

Acana Grass-Fed Lamb (11,4kg-95,0€): 8.33€/κιλό -> Singles

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/acana/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

 

4. Canivera

 

 Η Canivera είναι μία ξηρά τροφή για σκύλους που ιδρύθηκε και διαχειρίζεται από μία οικογενειακή εταιρεία την Novvam Group. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Canivera δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό της αγάπης για τα ζώα και την βαθιά γνώση γύρω από την διατροφή των σκύλων και των γάτων.

 Οι τροφές για σκύλους της εταιρείας παρασκευάζονται στο Βέλγιο με τα υψηλότερα στάνταρ για μία super premium διατροφή. Θα βρούμε κωδικούς πλούσιους σε κοτόπουλο, αρνί και σολομό.

 Η αλήθεια είναι ότι η φιλοσοφία της Canivera και ο σκοπός της είναι αρκετά διαφορετικός από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι πρόσφατα από τις περισσότερες μάρκες στην βιομηχανία.

 Βασίζεται στην αποτοξίνωση του οργανισμού του σκύλου μας προσφέροντας του παράλληλα ένα ποιοτικό γεύμα. Οι σκύλοι ίσως περισσότερο και από εμάς εκτίθενται στην μόλυνση που προέρχεται από καυσαέρια και διαφόρων ειδών χημικά τα οποία διαχέονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

 Η συνήθεια τους να γλείφουν τις πατούσες τους αυξάνει το ποσοστό των τοξινών στον οργανισμό. Γενικότερα, η ζωή τους δεν συμβαδίζει και τόσο με την φυσική τους εξέλιξη, η ανεπαρκής διατροφή σε συνδυασμό με γενιτικά προβλήματα που προέρχονται από επιλεγμένες διασταυρώσεις, επηρεάζουν την σωματική ανοσία του σκύλου, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες και χρόνιες παθήσεις.

  Λόγω της παρουσίας του μοντμοριλλονίτη, ο οποίος διαθέτει ισχυρές ιδιότητες στην αποβολή των μολύνσεων από τον οργανισμό, βοηθάει στην αποβολή από τον οργανισμό τοξινών, βαρέων μετάλλων και παθογόνων βακτηρίων. Ακόμα, τα υψηλά αντιοξειδωτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο κατοικίδιο μας και η προσθήκη προβιοτικών και πρεβιοτικών (FOS, MOS) βοηθούν στην διατήρηση μίας κατάλληλης βακτηριακής χλωρίδας.

  Έχοντας λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των μικρών μας φίλων, η Canivera χρησιμοποιεί στις τροφές της ως πρώτο συστατικό το κρέας. Χαρακτηρίζεται ως μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, δεν περιέχει Γενετικά Μεταλαγμένους Οργανισμούς (GMO Free) και έχει αφαιρεθεί η γλουτένη (No Gluten added).

 Η γευστικότητα που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της η αλήθεια είναι ότι είναι δυνατό σημείο της τροφής, γιατί όσο καλή σε συσταση και αν είναι μία τροφή το σημαντικό είναι ο σκύλος μας να την καταβροχθίζει.

 Χωρισμένη η σειρά ανάλογα με την ηλικία του σκύλου μας η επιλογή γίνετε αρκετά πιο εύκολη έχοντας μόνο να αντιμετωπίσουμε διατροφικές ιδιοτροπίες του.

Βασικά Χαρακτηριστικά:

 • 1ο Συστατικο κοτόπουλο, αρνί ή Ψάρι σε όλους τους κωδικούς.
 • Χωρίς Γενετικά Μεταλαγμένους Οργανισμούς (GMO Free)
 • Χωρίς την παρουσία Γλουτένης
 • Υψηλή γευστικότητα.
 • Παρουσία Μοντμοριλλονίτη για την αποτοξίνωση του οργανισμού

 

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 Η ξηρά τροφή της Canivera δείχνει ως μία ποιοτική επιλογή για την διατροφή του σκυλάκου μας, σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές αν δεν επιλέξουμε μία grain free τροφή. Η σχέση ποιότητας-τιμής βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάσαμε παραπάνω σίγουρα την τοποθετούν μπροστά από άλλες super premium τροφές. Επίσης, η αποτοξίνωση που υπόσχεται στον οργανισμό του μικρού μας φίλου είναι ακόμα ένα θετικό στο να την δοκιμάσουμε.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανα κιλό

 Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Canivera Adult Small & Medium (14kg -> 54€): 3.85€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/canivera/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

5. Hills

 

Η Hill’s είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τροφών για κατοικίδια ζώα, με δραστηριότητα πάνω από 100 χρόνια σε αυτόν τον τομέα.

 Η εταιρεία εδρεύει στην περιοχή Topeka, Kansas στην Αμερική και πρόκειται για μία θυγατρική της πολυεθνικής Colgate-Palmolive Group. Η αρχή έγινε το 1907 από τον Burton Hill, ο οποίος δεν ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως πωλητής ζωοτροφών.

 Το σημείο αναφοράς για την hills pet food ήρθε αρκετά αργότερα όταν το 1948 ο κτηνίατρος Dr. Mark L. Morris, επικοινώνησε με την εταιρεία με σκοπό να δημιουργήσουν την δίαιτα Canine k/d, τον προκάτοχο των σημερινών κλινικών διαιτών Hills Prescription Diets.

 Διαθεσίμες αυτή την στιγμή είναι 4 σειρές της εταιρείας, η Hill’s Science Plan με την οποία θα ασχοληθούμε και εκτεταμένα παρακάτω και η οποία προτείνεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σκύλου σας σύμφωνα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις ειδικές ανάγκες φροντίδας που χρειάζεται, οι κλινικές δίαιτες Prescription Diet, η εξειδικευμένη σειρά για Κτηνιάτρους Vet Essentials και η Ideal balance που μας υπόσχεται μια διατροφή με φυσικά συστατικά.

 Η δική μας αξιολόγηση αφορά τις super premium σκυλοτροφές Hill’s Science Plan που είναι διαθέσιμες σε ένα μεγάλο δίκτυο από εξειδικευμένα καταστήματα για κατοικίδια ζώα και κτηνιάτρους.

 Η εταιρεία παρουσιάζει μία ιδιαίτερη δυναμική στον τρόπο παρουσίασης των συστατικών της καθώς αναφέρει ότι το κοτόπουλο, το αρνί και ο σολομός είναι πάντα τα πρώτα συστατικά κάτι που είναι εξαιρετικό για την κατηγορία super premium αλλά μία σημαντική σημείωση ότι είναι γεύμα κρέατος και όχι ολόκληρο κρέας. Βέβαια αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες στον τρόπο παρουσίασης και κατανομής των συστατικών τους.

 Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους φροντίζουν να μην χρησιμοποιούν υποπροϊόντα κοτόπουλου, τεχνητά χρώματα ή γεύσεις και τεχνητά συντηρητικά στα τρόφιμα τους. Προσθέτουν έξτρα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα για να καταστήσουν τα τρόφιμα πιο θρεπτικά όμως σε μερικές δίαιτες βασίσονται σε δημητριακά και καλαμπόκι που δεν είναι ιδανικές τροφές για τα κατοικίδια μας.

 Η Hill’s Science Plan διαχωρίζει τις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας και εν συνεχεία με την ηλικία ή ενδεχομένως άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμφανίσει όπως π.χ. παχυσαρκία ευαίσθητο δέρμα ή τρίχωμα κ.α.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Σε όλες τις τροφές 1ο συστατικό εμφανίζεται το κρέας που χαρίζει πλούσιες ζωϊκές πρωτεΐνες.
 • Χωρίς χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα και συντηρητικά
 • Προσθήκη σε βιταμίνες, Αμινοξέα και ιχνοστοιχεία
 • Μεγάλη εξειδίκευση προϊόντων για ιδιαίτερες καταστάσεις

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 

  Η ξηρά τροφή σκύλου Hill’s Science Plan συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες στην παραγωγή σκυλοτροφών και αρκετοί ιδιοκτήτες προσφέρουν στα κατοικίδια τους ένα γεύμα της Hill’s. Αρκετά δημοφιλής προϊόντα της βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε δημητριακά και καλαμπόκι συστατικά που δεν είναι είναι στην ιδανική διατροφή για ένα κατοικίδιο.

 Η συνεργασία όμως με τόσους κτηνιάτρους είναι σίγουρα κάτι που προσδίδει κύρος και εγγυάται ότι οι τροφές της καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου μας, κάτι αναγκαίο για να έχουν τα κατοικίδια μας μία καλή ποιότητα ζωής.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανά κιλό

 Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Hill’s Science Plan Canine Adult Medium  (14kg -> 76.90€): 5.49€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/hills-science-plan/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

6. Belcando

 

 Η ξηρά τροφή σκύλου Belcando αποτελεί εμπορικό σήμα της BEWITAL petfood GmbH & Co, εταιρείας Γερμανικών συμφερόντων.

 Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 και από τότε μέχρι και σήμερα εδρεύει στο Münsterland, μία αγροτική, πεδινή περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του δάσους Teutoburg, του ποταμόυ Lippe, του Ρήνου και κοντά στα ολλανδο-γερμανικά συνόρα.

 Το παραπάνω όπως αναφέρoυν τα αφεντικά της Belcando τους δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις περισσότερες σκυλοτροφές που είναι διαθέσιμες παγκοσμίως. Αναφέρουν, επίσης ότι προτιμούν να συνεργάζονται με μικρούς και μεσαίους παραγωγούς από τις τοπικές περιοχές για υψηλής ποιότητας συστατικά που χρησιμοποιούνται στις τροφές.

 Επίσης, αναφέρει ότι το κρέας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και γνωρίζοντας την προέλευση του αποκτούν μία σιγουριά για την εξαιρετική του ποιότητα, πριν χρησιμοποιηθεί στις τροφές. Στις κορυφαίες μας συνταγές, συνεχίζουν, υπάρχει αρκετό φρέσκο κρέας και πολλά θρεπτικά συστατικά και αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς.

 Διαθέσιμες είναι 2 σειρές της εταιρείας μία Super premium και μία Grain Free χωρίς δημητριακά. Σε αυτή την αξιολόγηση θα αναφερθούμε και στις δύο κατηγορίες ξεχωριστά παρακάτω.

 Μερικές μόνο εταιρείες ζωοτροφών παγκοσμίως μπορούν να παράγουν ξηρή τροφή με παρόμοιες συνθήκες με τις υγρές τροφές, πόσο μάλλον στις ίδιες εγκαταστάσεις. Παραδοσιακά, το ξηρό γεύμα κρέατος προορίζεται για παραγωγή ξηράς τροφής, ενώ το φρέσκο κρέας χρησιμοποιείται στις υγρές τροφές. Εδώ η παραγωγική διαδικασία διαφέρει αρκετά!

 Στις εγκαταστάσεις μας, η παραγωγή ξηρής και υγρής τροφής γίνετε με τον ίδιο τρόπο και πάντα με φρέσκο κρέας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα να πέρνουμε το κρέας κατευθείαν από τους τοπικούς παραγωγούς.

 Η super premium σειρά της Belcando μας υπόσχεται προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών και ιδανική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίποι. Προϊόντα χωρίς σίτο και άλλα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη, χωρίς σόγια και γαλακτοκομικά.

 Στους περισσότερους κωδικούς θα βρούμε σαν πρώτο συστατικό το κρέας καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά και την παρουσία αραβόσιτου (καλαμπόκι) που δεν είναι και από τα καλύτερα συστατικά για την διατροφή των μικρών μας φίλων.

 Η Grain Free σειρά μας προσφέρει μία διατροφική ιδέα, η οποία έχει σχεδιαστεί τόσο για μικρά όσο και για ενήλικα σκυλιά με διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις, χαρακτηρίζοντας την ολιστική. Ειδικότερα για σκύλους με ευαισθησία και αλλεργίες στην γλουτένη ή στα σιτηρά, είναι σημαντικό η δίαιτα τους να περιέχει συγκεκριμένα συστατικά. Με την προσθήκη αμάρανθου, αρακά και πατάτας υπερκαλύπτεται η μη προσθήκη δημητριακών και ο σκύλος μας λαμβάνει ένα κατάλληλο γεύμα.

 Την σκυλοτροφή της Belcando στην Ελλάδα μπορούμε να την προμηθευτούμε από επιλεγμένα καταστήματα pet shop καθώς και από τα διαδικτυακά τους eshop.

Βασικά Χαρακτηριστικά:

 • Χωρίς Σίτο και άλλα Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη, Σόγια και Γαλακτοκομικά
 • Φρέσκο κρέας
 • Χωρίς καθόλου Δημητριακά στην Grain Free σειρά
 • Συστατικά από τοπικούς παραγωγούς

 

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 Η ξηρά τροφή για σκύλους belcando είναι αρκετά γνωστή στην χώρα μας και πολλοί σκυλογονείς προσφέρουν σαν γεύμα στα κατοικίδια τους. Τόσο οι απλές τροφές όσο και οι κορυφαίες της συνταγές είναι κατάλληλες για την διατροφή του μικρού μας φίλου.

 Αν έχουμε αποφασίσει να διαλέξουμε μια τροφή χωρίς σιτηρά τότε σίγουρα η σειρά grain free είναι μία αρκετά καλή επιλογή.

 

Βαθμολογία:

Belcando super premium Συνταγές

 

 

Belcando Grain free Συνταγές

 

 

Κόστος τροφής ανά κιλό

 Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Belcando Adult Grain Free Poultry (12,5kg -> 78.00€): 6.24€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/belcando-dog-food/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

 

7. Royal Canin

 

 Η Royal Canin είναι σίγουρα η πιο διάσημη σκυλοτροφή και μία μάρκα που γνωρίζουν ακόμα και αρκετοί άνθρωποι που δεν διαθέτουν κάποιο κατοικίδιο.

 Η εταιρεία ιδρύθηκε το μακρινό 1968 στην Γαλλία, απο ένα κτηνίατρο τον Jean Cathary. Ο στόχος του ήταν να χρησιμοποιήσει την επιστήμη και τις νέες διατροφικές ανακαλύψεις της τότε εποχής ώστε να δημιουργήσει μία σειρά τροφών για κατοικίδια που να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές τους ανάγκες.

  Ακόμα και τώρα η Royal Canin πιστή στις αρχικές της αξίες χρησιμοποιέι την επιστήμη για να προσφέρει προϊόντα κατάλληλα για τους μικρούς μας φίλους.

 Σήμερα, θα βρείτε διαθέσιμες 4 σειρές της εταιρείας την Royal Canin Size που διαχωρίζει τις διατροφικές κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας, την Royal Canin Βreed με κωδικούς για κάθε φυλή ξεχωριστά, την διαθέσιμη σειρά μόνο σε κτηνιάτρους Royal Canin Veterinary Care για ανάπτυξη – συντήρηση του σκυλάκου σας  και τις κλινικές δίαιτες Royal Canin Veterinary Diets που καλύπτουν συγκεκριμένες παθήσεις και ιδιαιτερότητες που οι μικροί μας φίλοι αντιμετωπίζουν.

 Εμείς σε αυτή την αξιολόγηση θα ασχοληθούμε με την σειρά τροφών Royal Canin Size. Σε πρώτη φάση να αναφέρουμε ότι συγκαταλλέγεται ανάμεσα στις Super premium τροφές για σκύλους. Οι περισσότεροι κωδικοί αποτελούνται από γεύμα κοτόπουλου (chicken meal), υποπροϊόν κοτόπουλου, ζωϊκά λίπη και μία ποικιλία δημητριακών.

 Αυτό που μας υπόσχεται η εταιρεία είναι ότι μόνο τα υψηλής ποιότητας υποπροϊόντα, όπως η καρδιά, το συκώτι και οι πνεύμονες χρησιμοποιούνται για την παρασκευεί των σκυλοτροφών, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να είναι υποπροϊόντα. Παράλληλα συχνά θα βρούμε μέσα στα συστατικά μία ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία βασισμένες σε ιδιαίτερες ανάγκες των σκύλων, όπως η γλυκοσαμίνη και η χονδροϊτίνη σε μεγαλόσωμες φυλές που παρουσιάζουν συχνά ευαισθησίες στις αρθρώσεις.

 Χωρισμένη σε 5 κατηγορίες X-small για πολύ μικρόσωμα σκυλάκια, Mini για μικρά κατοικίδια, Medium για σκύλους μεσαίου μεγέθους, Maxi και Giant για μεγαλόσωμους και γιγαντόσωμους σκύλους αντίστοιχα.

 Με αυτό τον διαχωρισμό σας διευκολύνει αρκετά ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για τον μικρό ή όχι και τόσο μικρό σε μερικές περιπτώσεις φίλο σας.

 Όλες τις παραπάνω διατροφικές επιλογές για τα κατοικίδια μας τις βρίσκουμε διαθέσιμες μόνο σε καταστήματα Pet Shop και μερικά μόνο σε Κτηνιάτρους λόγω της ιδιαιτερότητας της σύνθεσης.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Στους περισσότερους κωδικούς ως πρώτο συστατικό είναι το γεύμα κοτόπουλου
 • Μεγάλη γκάμα προϊόντων
 • Προσθήκη Βιταμινών, Αντιοξειδωτικών και Ιχνοστοιχείων

 

Τι μας άρεσε στην τροφή;

  Η Royal Canin είναι μία γνωστή τροφή σκύλου που μπορείτε να εμπιστευθείτε καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο την προσφέρουν στα κατοικίδια τους. Σίγουρα ο τρόπος που χωρίζει τις σκυλοτροφές μας διευκολύνει στην τελική επιλογή μας. Είναι μία καλή super premium τροφή ενδεχομένως όμως τα σιτηρά και η σχέση ποιότητας τιμής ενδεχομένως να βάζουν μερικούς σε δεύτερες σκέψεις. Πολύ θετικό οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανά κιλό

 Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Royal Canin Maxi Adult (15kg -> 65.61€): 4.37€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/royal-canin/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

8. Arden Grange

 

 Η Arden Grange αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1996 από τους Graham και Wendy Stephens και η εταιρεία εδρεύει στο Sussex στην νότια Αγγλία.

 Από την μέρα που πρωτοεμφανίστηκε η Arden Grange, όπως μας δηλώνουν οι ιδιοκτήτες της, οι γνώσεις και η εμπειρία μας εξελίχθηκε πάνω στα προϊόντα και παράλληλα είχαμε ως στόχο πάντα να διατηρούμε την αρχική μας δέσμευση για βέλτιστη διατροφή για τον σκύλο και την γάτα σας.

 Αυτή η δέσμευση μας επεκτείνεται και από την εγγύηση ‘’Not tested on animals guarantee’’ (Εγγύηση μη δοκιμής σε ζώα). Πριν φθάσουν στην αγορά, όλες οι συνταγές δοκιμάζονται από τα απαιτητικά κατοικίδια ζώα του προσωπικού της Arden Grange, στο περιβάλλον του σπιτιού τους.

 Αντί να δοκιμάζουμε τα κατοικίδια στα προϊόντα μας, δοκιμάζονται οι τροφές μας από τα κατοικίδια μας για να εξασφαλίσουμε την γευστικότητα και την αφομοίωση τους.

 Η Arden Grange παρασκευάζει ποιοτική ξηρά τροφή για σκύλους πάνω από 20 χρόνια και εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Η γκάμα των σκυλοτροφών συντήρησης είναι αρκετά δημοφιλής και την προσφέρουν αρκετοί ιδιοκτήτες στα κατοικίδια τους.

 Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τώρα, θα βρούμε σαν πρώτο συστατικό ζωϊκής προέλευσης, όπως το γεύμα κοτόπουλου, μία μεγάλη ποικιλία από φυσικά συμπληρώματα, όπως μαγιά μπύρας, εκχύλισμα μούρων και προβιοτικά MOS – FOS. Παράλληλα γλυκοσαμίνη, χονδροϊτίνη και msm δίνουν μία επιπλέον υποστήριξη στις αρθρώσεις.

 Εκτός των παραπάνω στα συστατικά υπάρχει ρύζι και καλαμπόκι που δεν είναι και τα πλέον ενδεδειγμένα συστατικά για την κορυφαία διατροφή του σκύλου μας αλλά οι περισσότερες τροφές τα περιέχουν γιατί προσφέρουν κατα κύριο λόγο ενέργεια.

 Σε όλη την σειρά της Arden Grange θα βρούμε τροφές για σκύλους υποαλλεργικές απαλλαγμένες από όλα τα συνηθισμένα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες όπως το σιτάρι, η σόγια και τα γαλακτοκομικής προέλευσης προϊόντα. Διατηρούνται με φυσικά αντιοξειδωτικά και δεν περιέχουν τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

 Την ξηρά τροφή σκύλου της Arden Grange μπορούμε να την βρούμε μόνο σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα pet shop.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • 1ο συστατικό στις τροφές είναι το κρέας
 • Υψηλή γευστικότητα
 • Χωρίς γλουτένη, σόγια και γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Προσθήκη βοτάνων και φυσικών συμπληρωμάτων

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 Η τροφή σκύλων της Arden Grange είναι μία ποιοτική επιλογή αν έχουμε επιλέξει μία super premium τροφή για το τριχωτό μας κατοικίδιο. Πολύ θετικό ότι σαν πρώτο συστατικό στις τροφές βρίσκουμε το κρέας και η προσθήκη βοτάνων, προβιοτικών και συμπληρωμάτων ενίσχυσης των αρθρώσεων. Η παρουσία σε ρύζι και καλαμπόκι  δίνει ναι μεν ενέργεια στα κατοικίδια μας αλλά αν είναι δυνατό να το αποφύγουμε θα ήταν καλύτερα.

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος

Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Adult Chicken and Rice (12kg -> 63.37€): 5.28€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/arden-grange/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

 

9. Purina Pro Plan

 

 Η Purina Pro Plan είναι μία σειρά διατροφής για κατοικιδία που βρίσκεται υπό την αιγίδα της πολυεθνικής Nestle Purina PetCare.

 Η Purina ξεκίνησε το πολύ μακρινό σε εμάς 1894, όταν ο ιδρυτής της William Danforth ξεκίνησε την παραγωγή ζωοτροφών στους οικογενειακούς μύλους Purina. Η πρώτη εταιρεία που παρασκεύαζε φαγητό για οποιοδήποτε ζώο μπορούσε να φανταστεί κάποιος, από κουνέλι μέχρι μαϊμού, ήταν πραγματικότητα.

 Η εταιρεία με την σημερινή της μορφής, ουσιαστικά, ξεκίνησε το 2001, μετά την εξαγορά και ενσωμάτωση της στον Ελβετικών συμφερόντων όμιλων της Nestle.

 Με μία ομάδα με περισσότερους από 400 διατροφολόγους και κτηνιάτρους σε όλο το κόσμο που συνεργάζονται για την σχεδίαση και παρασκευεί των ζωοτροφών, με σκοπό να μας δώσουν υψηλής ποιότητας και ασύγκριτης γεύσης τροφές για τα κατοικίδια μας. Σύμφωνα, με τους ίδιους κάθε δίαιτα σχεδιάζεται για νακαλύψει όλες τις διατροφικές απαιτήσεις που έχει  ο σκύλος μας.

 Η Purina διαθέτει πολλές σειρές προϊόντων για σκύλους, με γνωστότερες την Purina Dog Chow (σειρά premium κατηγορίας) και την super premium σειρά Pro Plan που θα ασχοληθούμε εκτενέστερα.

 Όπως αναφέραμε και παραπάνω η τροφή για σκύλους Pro Plan κατατάσεται στην κατηγορία των super premium. Με την καινοτομία της Optinutrition, στοχεύει να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στους σκύλους μας σε όλο το διάστημα της ζωής τους. Έχει οργανωθεί ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία των μικρών μας φίλων για να είναι πιο εύκολη η τελική επιλογή.

 Η ξηρά τροφή σκύλου της Pro Plan είναι η σειρά που ηγείται της purina και σαν πρώτο συστατικό βρίσκουμε το κρέας είτε αυτό είναι Κοτόπουλο ή Αρνί είτε πρόκειται για Σολομό. Τα υπόλοιπα συστατικά που ακολουθούν είναι ρύζι, καλαμπόκι, δημητριακά κ.α.. Κάτι που δεν είναι στα θετικά όταν ψάχνουμε την καλύτερη σκυλοτροφή για τον τριχωτό φιλαράκο μας.

 Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία αρκετά καλά ισσοροπημένη διατροφή που δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση μόνο των υψηλής ποιότητας, πλούσιων σε πρωτεΐνη ζωϊκών πηγών ως βασικό συστατικό της. Ακόμα, είναι προσαρμοσένη για να δίνει στους σκύλους μας όση ενέργεια πραγματικά χρειάζονται και πρόσληψη υδατανθράκων από διάφορες πηγές. Επίσης, έχει προσθήκη ιχνοστοιχείων και βιταμινών απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε, K και βιταμίνη C.

 

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Πρώτο συστατικό στις τροφές είναι Ζωϊκής προέλευσης ( Αρνί, κοτόπουλο ή Σολομός)
 • Μεγάλη ποικιλία με 26 κωδικούς
 • Περιέχει προβιοτικά για καλύτερη πέψη
 • Προσθήκη Βιταμινών και Ιχνοστοιχείων απαραίτητα για τον οργανισμό

 

Τι μας άρεσε στην τροφή;

 Η τροφή σκύλου Pro Plan είναι μία μάρκα που χαρακτηρίζεται από την αρκετά καλή γευστικότητα της και το καλά ισορροπημένο διατροφικό της προφίλ. Είναι μία καλη επιλογή εφόσον θέλουμε να διαλέξουμε μία ξηρά τροφή που περιέχει σιτηρά καθώς οι ζωϊκές πρωτεΐνες της είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Αν όμως είστε κατά των δημητριακών και του αραβόσιτου στην διατροφή του σκύλου σας, ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

 

Βαθμολογία:

 

 

Κόστος τροφής ανά κιλό

 Το κόστος της τροφής ανά κιλό στον κωδικό Pro Plan Medium Adult (14kg -> 59.00€): 4.21€/κιλό

 

[su_button url=”https://www.petvet24.gr/category/skylos/skylotrofes/xira-trofi-skulou/pro-plan/” target=”blank” size=”5″ radius=”round” icon=”icon: shopping-cart”]Διαθέσιμη Τώρα στο Petvet24.gr[/su_button]

 

Με ποιά κριτήρια να διαλέξω την τροφή του σκύλου μου;

 

 Είναι τόσο εύκολο να πούμε σε κάποιον να ταΐζει το σκύλο του μόνο με την καλύτερη, πιο υγιεινή, καλά ισορροπημένη και κορυφαίας ποιότητας σκυλοτροφή. Δυστηχώς, γνωρίζοντας από που και πως να ξεκινήσετε να είναι κάτι που φοβίζει ιδιαίτερα τους νέους σκυλογονείς.

 Σίγουρα, αυτό που ο καθένας γνωρίζει είναι ότι η βέλτιστη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα υγιές, λαμπερό και λείο τρίχωμα, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεσματικό πεπτικό σύστημα, και είναι πολλοί αυτοί που στην πραγματικότητα ξέρουν πως να επιλέξουν μία υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή για τον σκύλο τους.

 Μάθε όσο περισσότερα μπορείς σχετικά με το περιεχόμενο μίας ποιοτικής ξηράς τροφής για σκύλους.

Τι πρέπει να εξετάσω στην επιλογή της σκυλοτροφής;

 

 • Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το περιεχόμενο μιας υγιεινής ξηράς τροφής για σκύλους

 

 Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων ειδών σκυλοτροφές σε ξηρή μορφή με ποικίλα συστατικά. Άλλες αναγράφουν «real meat» με προσθήκη αληθινού κρέατος, ενώ άλλες αναγράφουν «meat-flavored» με γεύση’’ κρέατος. Πέραν τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να βρίσκει κανείς τη καλύτερη κροκέτα για το κατοικίδιο του, είναι να μάθει τί πρέπει να περιέχει μια υγιεινή σκυλοτροφή.

 Μέχρι στιγμής εκδίδονται οδηγίες από τον επίσημο οργανισμό αμερικανικού τροφικού ελέγχου, διαμορφωμένες να ρυθμίζουν τί πρέπει και τί δεν πρέπει να αναγράφουν οι παρασκευαστές σκυλοτροφών στις αντίστοιχες ετικέτες των τροφών τους.

 Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οποιαδήποτε αναντιστοιχία και διαφοροποίηση με τις βασικές θρεπτικές προδιαγραφές πρέπει να θεωρείται «κόκκινη γραμμή» και το εν λόγω προϊόν να μην αγοράζεται από καταναλωτές.

 

Παραδείγματα:

 Αν ένα προϊόν σκυλοτροφής αναγράφει «single ingredient», η συσκευασία δεν πρέπει να περιέχει λιγότερο από 95% του συγκεκριμένου συστατικού. Κατά δεύτερον, αν αγοράσατε μια ξηρά τροφή της οποίας αποκλειστικό συστατικό είναι το κοτόπουλο, τότε η τροφή πρέπει να περιέχει 95% κοτόπουλο. Παρομοίως, αν το προϊόν περιέχει ποικιλία συστατικών, ο κύριος όγκος αυτών των συστατικών δεν πρέπει να υπολογίζεται σε λιγότερο από το 95% του βάρους του.

 Κατά τη περίπτωση όπου η ετικέτα της συσκευασίας περιλαμβάνει όρους ή φράσεις, όπως: «entree», «platter», ή «even dinner», αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να περιέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ταυτοποιημένου συστατικού. Επί παραδείγματι, μπορεί να αναγράφεται «chicken platter» ή «turkey dinner». Στην εν λόγω περίπτωση αυτό το τρόφιμο δεν πρέπει να περιέχει λιγότερο από 25% κοτόπουλο ή γαλοπούλα αντίστοιχα.

 Ένα προϊόν στο οποίο η ετικέτα γράφει «with», δηλαδή με ένα συγκεκριμένο συστατικό, η σύνθεση αυτού του συστατικού δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% του τροφίμου. Για παράδειγμα, σε ετικέτες που αναγράφεται «chicken with peas» σας ενημερώνουμε ότι η συνολική σύνθεση διαμορφώνεται σε 95% κοτόπουλο και μέχρι 3% αρακάς.

 Στις ξηρές σκυλοτροφές αν η ετικέτα του προϊόντος περιέχει συγκεκριμένες γεύσεις, θεωρείται πολύ σημαντικό αυτές οι γεύσεις να βρίσκονται σε μια διακριτική, αμελητέα ποσότητα. Επιπλέον, αν το προϊόν συνοδεύεται από την αναγραφή «with beef flavors» οφείλει να διαθέτει σχεδόν μηδαμινή, αλλά ανιχνεύσιμη ποσότητα γεύσης από μοσχάρι.

 Προτού κάνετε έρευνα αγοράς σχετικά με τη ποιοτικότερη ξηρά τροφή σκύλου, σας εκθέτουμε ορισμένες βασικές διευκρινήσεις, ώστε να γίνεται αντιληπτό τί εννοεί η εκάστοτε ετικέτα συσκευασιών και να αποτρέπεται η σύγχυση των καταναλωτών.

 

Αναγνώστε και καταλάβετε την βασική θρεπτική αναφορά του προϊόντος

 

 Το πρώτο βήμα κατά την επιλογή μιας υγιεινής τροφής προσδιορίζει το «θρεπτικό επίπεδο» που παρατηρείται από τους παρασκευαστές σκυλοτροφών σε συμβατότητα με της κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η AAFCO (επίσημος αμερικανικός οργανισμός τροφικού ελέγχου των ζώων).

 Πάντα να έχετε υπόψη ότι τα συστατικά που αναγράφονται στη λίστα της ετικέτας του προϊόντος αντιστοιχούν στο βάρος τους και συμβολίζονται ως ποσοστό της συγκεκριμένης μερίδας. Τα συστατικά συνήθως αναγράφονται σε μορφή λίστας, προκειμένου να σημειώνεται κάθοδος βάρους και να γίνεται σαφές ότι τα «πιο βαριά» συστατικά βρίσκονται στη κορυφή της λίστας.

 Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο εμφανίζονται ορισμένα θέματα, ειδικά όσον αφορά στη διαδικασία σχηματισμού της κροκέτας. Το βάρος αυτών των «βαρύτερων» συστατικών τυπικά μετριέται πριν την αφυδάτωση του προϊόντος. Μόλις το συστατικό αφυδατωθεί, κατά πάσα πιθανότητα το βάρος του δεν είναι ισότιμο με αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα. Ο λόγος είναι απλός. Κρέατα, όπως τα πουλερικά, το ψάρι και κτηνοτροφικά προϊόντα, τυπικά περιέχουν 70% νερό.

 Όταν ετοιμαστούν, αναμειγνύονται με άλλα συστατικά, για να αποτελέσουν μια παρτίδα τροφής σκύλου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάμειξης και μαγειρέματος, ολόκληρο το μείγμα αφυδατώνεται ή αφαιρείται η περιεκτικότητα νερού. Ωστόσο, εδώ έγκειται το πρόβλημα. Αν αυτό συμβεί με μέρη της τροφής που περιέχουν υγρασία, φαντάζεστε τί θα συμβεί στα θρεπτικά συστατικά που  είναι «ελαφρύτερα» και άρα, βρίσκονται τελευταία στη λίστα. Συμπέρασμα; Οτιδήποτε αναγράφει μια συσκευασία είναι μάλλον μια αντανάκλαση των μετρήσεων που προηγήθηκαν της διαδικασίας αφυδάτωσης.

 

Λάβετε υπόψη τα υγιεινά δημητριακά και τη γλουτένη που περιέχονται στη κροκέτα

 

 Πολλοί ευσυνείδητοι άνθρωποι περί υγιεινής διατροφής επιφυλάσσονται με τα δημητριακά και τη γλουτένη που περιέχονται στις κροκέτες. Σας φαίνεται απίστευτο; Μια ματιά στα ράφια του σούπερ μάρκετ αρκεί, για να σας κάνει να αντιληφθείτε τα χιλιάδες προϊόντα «χωρίς γλουτένη» και «χωρίς σιτηρά», δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά είναι επιβλαβή για την υγεία.

 Σύμφωνα με ένα άρθρο του αμερικανικού κλαμπ ξενοδοχείων σκύλων με τίτλο «Μπορούν οι σκύλοι να καταναλώνουν σιτάρι και άλλα δημητριακά;» διαψεύστηκε ένας μεγάλος αριθμός παρανοήσεων σχετικά με τα δημητριακά και τη γλουτένη στους σκύλους.

 Αρχικά, οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται υδατάνθρακες ως πηγή άντλησης ενέργειας, φυσικά, όχι όση ποσότητα χρειάζεται καθημερινά ένας ανθρώπινος οργανισμός. Ενώ οι σκύλοι που ζουν στην άγρια φύση αναπτύσσονται με πρωτεΐνες από κρέας, οι κατ’ οίκον σκύλοι έχουν αναπτυχθεί να επιτρέπουν την πέψη ειδικών τύπων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στις συσκευασίες σκυλοτροφών έχουν παρασκευαστεί με ειδικό τρόπο, ώστε να είναι εύπεπτες.

 Υπάρχει, επίσης, μεγάλη επιφυλακτικότητα σχετικά με τις αλλεργίες που προκαλούν αυτά τα συστατικά. Οι έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι οι αλλεργίες που οφείλονται στα σιτηρά και τη γλουτένη δεν υπερβαίνουν σε αριθμό τις αλλεργίες από άλλα είδη τροφής, όπως το κοτόπουλο, τα πουλερικά, ακόμα και το μοσχάρι.

 Επί ευκαιρία, γνώριζες ότι τέσσερα στα πέντε αλλεργιογόνα παρουσιάζονται σε τροφές που ουσιαστικά προέρχονται από ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, των πουλερικών, του μοσχαριού και των αυγών; Η γλουτένη σίτου θεωρείται αλλεργιογόνο, κατά κύριο λόγο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη.

 Παρόλο που αποτελεί το νούμερο 3 στη λίστα των αλλεργιογόνων, μαζί με όλα τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν, εξακολουθεί να θεωρείται ένα εξαιρετικό προϊόν για σκυλάκια, χάρη στα αμινοξέα και το χαρακτηριστικό της ευπεψίας που διαθέτει σε ποσοστό 99%.

 Κάτι ακόμα που αξίζει να διαφανεί είναι ότι τα μολυσμένα σιτηρά, όπως εκείνα που έχουν προσβληθεί από ακάρεα, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ευπαθείς σκύλους. Ωστόσο, επιλέγοντας ένα τρόφιμο με καλές προδιαγραφές παρασκευής, διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ακεραιότητα του ζώου. Επιλογικά, είναι απόλυτα ασφαλές να προσφέρετε στο κατοικίδιο σας κροκέτες με δημητριακά και γλουτένη, αν το επιθυμείτε.

 

Αντιληφθείτε τη σημασία του όρου «υποπροϊόν» στις σκυλοτροφές

 

 Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι υποπροϊόντα, όπως η γλουτένη και τα σιτηρά, βλάπτουν την υγεία των σκύλων. Η άποψη αυτή έχει μια δόση αλήθειας, δεδομένου ότι δεν ευεργετούν την υγεία των ζώων.

 Με βάση όσα ειπώθηκαν παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε και να ψάχνετε τα διάφορα συστατικά που συναντάτε στις σκυλοτροφές και να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν περισσότερο, οποιοδήποτε τρόφιμο αναγράφει τον όρο «υποπροϊόν».

 Αν το υποπροϊόν τυγχάνει να είναι οπλές ζώων, τρίχες ή κέρατα, όπως πολλές διαφημίσεις και έμποροι παρουσιάζουν, καλό είναι να απορρίπτεται με τη πρώτη ματιά.

 Ωστόσο, στη περίπτωση που το υποπροϊόν αποτελείται από εσωτερικά όργανα, όπως πνευμόνια, καρδιά, νεφρά ή συκώτι, δεν υπάρχει πρόβλημα να το αγοράσετε. Ο λόγος; Αυτό το προϊόν κρέατος από εσωτερικά όργανα συγκροτείται από θρεπτικές ουσίες που ο σκύλος χρησιμοποιεί για ποικίλους λόγους. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, άλλωστε,  συμπεριλαμβάνονται ήδη στη τελική συνταγή της σκυλοτροφής και διαμορφώνουν τη θρεπτική ταυτότητα του κατοικίδιου.

 Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν προτιμά τα υποπροϊόντα από εσωτερικά όργανα άλλων ζώων, καθώς χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινά και επικίνδυνα. Είναι διόλου αμφισβητήσιμο, όμως, ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες κουλτούρες που θεωρούν αυτού του είδους τα τρόφιμα μιας άλλης μορφής νοστιμιά ή κομμάτι της καθημερινής διατροφής του σκύλου.

 Ένα παράλληλο ερώτημα που τίθεται είναι αν οι άγριοι απόγονοι των σκύλων τρώνε τα εσωτερικά όργανα των θηραμάτων τους, όταν κυνηγούν ή τρέφονται μόνο με τις σάρκες ζώων. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό καθιστά τα υποπροϊόντα από εσωτερικά όργανα ζώων μια εναλλακτική επιλογή.

 Άλλωστε, όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, υπάρχουν ποιοτικοί και μη, παρασκευαστές. Μια επιφανής εταιρεία παρασκευής σκυλοτροφών μπορεί θεωρείται έμπιστη ακόμα και στα τρόφιμα από υποπροϊόντα.

 

Διαβάστε και καταλάβετε τη δήλωση θρεπτικής καταλληλότητας

 

 Ο καταναλωτής και δη ο σκολογονιός, πρέπει πάντα να διαβάζει την ετικέτα της συσκευασίας και να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη δήλωση θρεπτικής καταλληλότητας του προϊόντος που κρατά στα χέρια του.

 Ορισμένες τροφές αντιστοιχούν σε όλους τους σκύλους, ανεξαρτήτως ράτσας και  μεγέθους. Μάλιστα, πρόκειται για τροφές ειδικά για ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Άλλα προϊόντα σχεδιάζονται ειδικά για κουτάβια, άρρωστα σκυλάκια, ηλικιωμένα, ακόμα, για έγκυες σκυλίτσες και θηλάζουσες. Το κλειδί για την σωστή επιλογή σκυλοτροφής είναι να αναγνωρίζουμε για ποιό αντικείμενο προορίζεται η κάθε ξηρά τροφή.

 Σε περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη, κατοικίδιων με αρθριτικά προβλήματα, έντονο κνησμό του δέρματος και τριχόπτωση είναι απαραίτητη η μελέτη της ετικέτας του προϊόντος για την υγεία και μακροζωία του σκύλου.

 

Αναζητήστε πληροφορίες για οποιαδήποτε δοκιμή τροφής.

 

 Όλες οι ευυπόληπτες παρασκευαστικές εταιρείες σκυλοτροφών περιλαμβάνουν κάποιες παραγράφους με βασικές πληροφορίες για τη δοκιμή της τροφής, που συνθέτονται από τις ίδιες ή από άλλον-τρίτο οργανισμό σχετικά με την εξαγωγή πορίσματος που οδήγησε στη δημιουργία της δήλωσης θρεπτικής καταλληλότητας που αναγράφεται πλέον στις συσκευασίες. Βάση αυτού, αν το προϊόν αναφέρει ότι διαθέτει μια ισορροπημένη φόρμουλα για σκύλους που πάσχουν από αρθριτικά προβλήματα, τότε θα πρέπει να αναγράφεται σε μια παράγραφο πόσα και ποιά δοκιμαστικά τεστ έχουν διεξαχθεί που επιβεβαιώνουν τη λειτουργία αυτή. Το πιο σημαντικό, εντούτοις, είναι η εγκυρότητα των τεστ. Αν η εκτέλεση των τεστ πραγματοποιήθηκε σε υγιή σκυλάκια χωρίς προβλήματα στις αρθρώσεις, εύλογα αμφισβητείται η εγκυρότητα και αξιοπιστία του προϊόντος.

 

Μη παραλείψετε να ελέγχετε την έγκυρη ανάλυση συστατικών

 

 Ένα επιπλέον ζήτημα που αξίζει και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η έγκυρη ανάλυση των συστατικών της συσκευασίας. Αυτό εκφράζεται εν είδει ποσοστού πρωτεϊνών, λιπαρών, υγρασίας και φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη δηλώνονται στο ελάχιστο, ενώ οι φυτικές ίνες και η υγρασία στο μάξιμουμ. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσετε ένα τρόφιμο με ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης και λιπαρών 40% και 20% αντίστοιχα και με μάξιμουμ ποσοστό υγρασίας 8% και φυτικών ινών 10%.

 Για το παραπάνω παράδειγμα ο υπολογισμός της θρεπτικής ταυτότητας της σκυλοτροφής είναι πολύ χονδρικός. Αυτό συμβαίνει, γιατί σχεδόν ποτέ δεν αναγράφονται τα ακριβή ποσοστά συστατικών, ακόμα και με τα χιλιοστά τους. Το μάξιμουμ 8% ποσοστό υγρασίας στη πραγματικότητα μπορεί να είναι 7% ή 8,1%.

 Συγχρόνως, η έγκυρη ανάλυση συστατικών της τροφής δεν παρέχει όλες τις πληροφορίες για το πόσο εύπεπτο είναι ένα συστατικό, ούτε για τη ποιότητα του. Αρκείται στη παροχή μιας ενδεικτικής ιδέας περί του τί καταναλώνει ο σκύλος. Γενικά, πάντως, αν το κατοικίδιο έχει ανάγκη από υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό του, το 40% είναι αρκετή ποσότητα.

 

Συμβουλευτείτε τον επιβλέποντα κτηνίατρο για την ιδανική επιλογή τροφής σκύλου.

 

 Η προσφυγή σε κτηνίατρο δεν πρέπει  να γίνεται μόνο για λόγους προβλημάτων υγείας, εμβολιασμού ή διακοπών. Ο κτηνίατρος είναι κάτι παραπάνω από ειδήμων, για να σας μάθει να διαλέγετε τη κατάλληλη τροφή για το κατοικίδιο σας.

 Αυτό που είναι βαρύνουσας σημασίας είναι να καταλάβετε ότι το είδος και η ποσότητα της τροφής εξαρτώνται από παράγοντες, όπως τα γονιδιακά χαρακτηριστικά, η ηλικία, το προφίλ αναπαραγωγής και ο τρόπος ζωής. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κτηνίατρος αξιολογεί τη συνολική κατάσταση υγείας του ζώου, ώστε να ορίσει το κατάλληλο είδος και ποσότητα φαγητού που πρέπει να προσλαμβάνει το σκυλάκι. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τις πληροφορίες που σας παρέχουμε και να τις εφαρμόσετε στην έρευνα σας για τη καλύτερη ξηρά τροφή σκύλου.

 

Ψάξτε βαθύτερα την ιδανική σκυλοτροφή.

 

 Αν έχετε κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη τροφή, καλό θα ήταν να ψάξετε περισσότερες πληροφορίες και διαπιστευτήρια για την αξιοπιστία της εταιρείας ή εταιρείες παρασκευής της τροφής.

 Οι περισσότερες, αν όχι όλες, διαδεδομένες και φημισμένες εταιρείες παρασκευάζουν τα προϊόντα τους στις δικές του εγκαταστάσεις, αντί να χρησιμοποιούν ξένο χώρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα δικά τους brands δύνανται να παρατηρούν κάθε στάδιο προετοιμασίας και παρασκευής, καθώς επίσης, ακολουθούν πολύ αυστηρούς νόμους και κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

 Ο έλεγχος της ποιότητας και οι πηγές πληροφοριών της εκάστοτε εταιρείας θεωρούνται απόκρυφα στοιχεία και οι εταιρείες δεν έχουν νόμιμη εξουσιοδότηση παροχής τέτοιων πληροφοριών πάνω στη συσκευασία. Αυτός είναι ο λόγος που ο κάθε καταναλωτής έχει υποχρέωση και ευθύνη να ψάχνει αναλυτικά τη κάθε εταιρεία και τους μηχανισμούς λειτουργίας της, προκειμένου να διαβεβαιώνεται για τη ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του τροφίμου που δίνει στο κατοικίδιο του.

 Στο άρθρο μας εκθέσαμε ορισμένες βασικές, αλλά και αντιφατικές απόψεις και πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τροφών και τη ποιότητα τους, που εκ πρώτης όψεως προκαλούν σύγχυση και ίσως φαίνεται κοπιαστικό να ληφθούν υπόψη.

 Ωστόσο, όλα τα παραπάνω σημεία αποτελούν πληροφορίες που θα έπρεπε ήδη να περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων και αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αναζήτηση της ιδανικής σκυλοτροφής με βάση τις ανάγκες του ζώου.

 

Τα βασικά κριτήρια για να επιλέξετε την ιδανική ξηρά τροφή για το κατοικίδιο σας:

 

 Όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να επιλέξετε τη καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας, η πληθώρα προϊόντων που υπάρχει στην αγορά ίσως προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους ανθρώπους.

 Συν τοις άλλοις, το κάθε προϊόν εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες και σκοπούς, οπότε εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι δεν προορίζονται όλες οι τροφές για όλους τους σκύλους. Για τη προσωπική σας διευκόλυνση και την αποτροπή προβλημάτων υγείας στα κατοικίδια, λόγω λανθασμένης επιλογής τροφής, σας παραθέτουμε τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη, για να κάνετε την ιδανική επιλογή.

 

1. Η κατάσταση υγείας του ζώου και η ηλικία

 

 Οι θρεπτικές ανάγκες του κάθε σκύλου καθορίζουν σε ένα βαθμό τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει η τροφή. Έχει λανθασμένα εδραιωθεί σε κάποιους, παραδείγματος χάρη, ότι αν δεν φαίνονται τα πλευρά του ζώου, αυτό αποτελεί ένδειξη υγείας και δεν χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση.

 Αυτό που κρίνεται βαρύνουσας σημασίας είναι η επίσκεψη σε κάποιον κτηνίατρο, ο οποίος διαθέτει τη γνώση και τη κατάρτιση για να προτείνει τη καλύτερη τροφή ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου.

 Διαφορετικοί σκύλοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έχουν διαφορετικές ανάγκες, ειδικά αν αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα, κάτι το οποίο επηρεάζει τον τύπο τροφής που χρειάζονται οι τετράποδοι φίλοι μας.

 

2. Περισσότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, λιπαρών και λιγότερη ποσότητα υδατανθράκων.

 

 Οι σκύλοι υποχρεούνται από τη φύση τους να είναι σαρκοφάγα ζώα. Υπάρχουν, ωστόσο, μέλη από την οικογένεια «Canidae» που θεωρούνται παμφάγα ζώα, καθώς τρέφονται συγχρόνως με ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς.

 Όλοι οι σκύλοι, όμως, απαιτούν υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών και λιπών στη διατροφή τους, δεδομένου ότι οι ουσίες αυτές αποτελούν θεμέλιο στη σύνθεση των ιστών και των οργάνων του οργανισμού, όπως ,επίσης, προσφέρουν ένα υγιέστερο νευρικό και δερματικό σύστημα.

 Όσοι σκύλοι διαβιώνουν στην άγρια φύση καταναλώνουν γύρω στα 65% πρωτεΐνη, 30% λίπη και το υπόλοιπο 5% διανέμεται σε υδατάνθρακες και άλλες θρεπτικά συστατικά.

 Βέβαια, τα παραπάνω ποσοστά δεν εφαρμόζονται πανάκεια, εντούτοις, αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα ενός σκύλου που ζει στη φύση. Το ιδανικό προϊόν διαθέτει ισορροπημένα ποσοστά πρωτεϊνών και λιπών αναλογικά με το ποσοστό υδατανθράκων.

 Μάλιστα, η περιεκτικότητα πρωτεϊνών και λιπών στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται στο ελάχιστο, ενώ η ποσότητα φυτικών ινών και υγρασίας, στο μάξιμουμ.

 

3. Απόλυτα αναγνωρίσιμα συστατικά

 

 Τόσο η ολοκληρωμένη θρεπτική ενημέρωση του προϊόντος, όσο και η αναγνωρισιμότητα των συστατικών καθιστούν ένα τρόφιμο πλήρες και αξιόπιστο.

 Παραδείγματος χάρη, αν στη συσκευασία αναγράφεται μόνο «real meat», πρέπει να αναρωτηθείτε για τη προέλευση του κρέατος. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου, γαλοπούλας, ελαφιού;

 Η αξιοπιστία και η επάρκεια του προϊόντος έγκειται και στο γεγονός ότι πρέπει να δηλώνονται ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τα συστατικά και η προέλευση τους.

 

4. Ημερομηνίας λήξης του τροφίμου

 

 Η ημερομηνία λήξης ενός οποιοδήποτε προϊόντος καθορίζει τη ποιότητα και τη κατάσταση υγείας του ζώου που το καταναλώνει, ακόμα και αν πρόκειται για ξηρά τροφή.

 Ορισμένες τροφές αναγράφουν ημερομηνία λήξης ή «best-by dates». Επεξηγηματικά, αν το προϊόν περιέχει «best-by date» σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί μέχρι εκείνη την συγκεκριμένη ημερομηνία που αναγράφει, διατηρώντας όλο το φάσμα των γεύσεων και την υψηλή ποιότητα των συστατικών που περιέχονται στη συσκευασία. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, η τροφή έχει αρχίσει ήδη να χαλάει.

 Από την άλλη πλευρά, με την ημερομηνία λήξης, είτε πρόκειται για σκύλο, είτε για άνθρωπο, δηλώνεται το χρονικό σημείο το οποίο προτείνεται από την εταιρεία. Τυπικά, δηλαδή, ο παρασκευαστής του προϊόντος συστήνει να μην καταναλώνεται άλλο η τροφή μετά τη μέρα λήξης της.

 Αν δεν ληφθεί υπόψη η ημερομηνία λήξης της τροφής και κατά τη κατανάλωση της συμβεί κάτι στον σκύλο ή τον άνθρωπο, η εταιρεία δεν φέρει καμία νομική ευθύνη.

 Στη πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες για το πότε ακριβώς αποσυντίθεται μια τροφή. Για ένα προϊόν που αναγράφει «best-by date», συνήθως οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και δέκα ή έντεκα μήνες αργότερα, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η σύσταση του.

 Εν κατακλείδι, η επιλογή της καλύτερης τροφής για τον σκύλο δεν απαιτεί εξειδικευμένες  γνώσεις και πολυετή εμπειρία από τον απλό καταναλωτή. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστές συμβουλές από τον κτηνίατρο, ο οποίος γνωρίζει τη παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με την υγεία του ζώου και μπορεί να προτείνει την ιδανική τροφή που εξυπηρετεί τις εκάστοτε ανάγκες του σκύλου.

 Συγχρόνως, παρατήρηση της ετικέτας και της συσκευασίας, προκειμένου να διαβεβαιωθείτε ότι πληρούνται όλες οι προδιαγραφές που καθιστούν ένα προϊόν αξιόπιστο και έγκυρο.

Ποιό πρέπει να είναι το κορυφαίο συστατικό στην ετικέτα της συσκευασίας των σκυλοτροφών;

 

 Ως γνωστόν, οι σκύλοι χρειάζονται εύπεπτες πρωτεΐνες στον οργανισμό τους. Ο επιστημονικός τομέας έχει αποδείξει ότι εν έτη 2020 το πεπτικό σύστημα του σκύλου έχει εξελιχθεί ραγδαία, ώστε να δέχεται σχεδόν κάθε μόριο τροφίμου.

 Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συστατικά που είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Παραδείγματος χάρη, οι φυτικές τροφές απαιτούν περισσότερο χρονικό διάστημα να επεξεργαστούν και να διασπαστούν στα μακροσυστατικά τους.

 Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα βασικά αμινοξέα που λείπουν από τα φυτά, τα οποία ο σκύλος χρειάζεται για πολλούς λόγους, όπως για τη διαδικασία της σύνθεσης ιστών, ορμονών και ενζύμων.

 Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από ζωικές πηγές έρχονται ολοκληρωμένες μαζί με τα βασικά αμινοξέα και συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων. Eπίσης, τα νουκλεϊκά οξέα συμμετέχουν στη μεταφορά γενετικού υλικού.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ σημαντικό να ρίχνετε μια ματιά στην ετικέτα της συσκευασίας και συγκεκριμένα, στη λίστα των συστατικών. Τα συστατικά στη λίστα ταξινομούνται με βάση το βάρος τους, επομένως το πρώτο συστατικό έχει φυσικά το περισσότερο βάρος από τα υπόλοιπα.

 Ιδανικά, λοιπόν, το κορυφαίο συστατικό της λίστας πρέπει να είναι κάποια ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη.

 Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ζωικά γεύματα έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες απ’ ότι τα φρέσκα ζώα, τα οποία έχουν περισσότερη υγρασία. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουν σκυλοτροφές με πρώτο συστατικό κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί ή ψάρι, αντί για αληθινό κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί ή ψάρι.

 Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε είναι η ταυτοποίηση των συστατικών. Αντί για την απλή αναφορά «poultry meal-γεύμα πουλερικών», πρέπει να δηλώνεται καθαρά «chicken meal-γεύμα κοτόπουλου», είτε «turkey meal-γεύμα γαλοπούλας» ή «pheasant meal-γεύμα φασιανού», ώστε να είστε σε θέση να γνωρίζετε επακριβώς τη προέλευση της πρωτεΐνης που προσφέρετε στο κατοικίδιο σας.

 Επιλογικά, οι παράγοντες που καθορίζουν τη ποιότητα και την αξιοπιστία μιας τροφής σκύλου είναι η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη ως κορυφαίο συστατικό της λίστας και η ακριβής ταυτοποίηση των συστατικών που περιέχονται στη συσκευασία. Αν ένα προϊόν δεν πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, το καλύτερο θα ήταν να αποφεύγεται.

 

 

Τί πρέπει να αποφεύγετε στη ξηρά τροφή του σκύλου σας!

 

 Πολλές τροφές  στο εμπόριο φέρουν αρνητικό πρόσημο, δεδομένου ότι πλήττουν την υγεία του οργανισμού των σκύλων, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους.

 Καθώς δεν είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε όλα τα συστατικά που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία των κατοικίδιων, σας παραθέτουμε τα βασικά εξ αυτών, τα οποία καλό είναι να αναζητείτε στις ετικέτες των συσκευασιών, ώστε να γνωρίζετε τη ποιότητα του τροφίμου, προτού φθάσετε στο ταμείο.

 

1.Χαμηλή ποιότητα κρέατος ή πουλερικά από υποπροϊόντα.

 

 Σε γενικές γραμμές, τα υποπροϊόντα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία του ζώου. Ο κίνδυνος έγκειται σε κάποια συγκεκριμένα είδη υποπροϊόντων που χρειάζονται βαθύτερη ανάλυση και σε αυτό το σημείο η επισταμένη έρευνα «σώζει ζωές».

 Οτιδήποτε προέρχεται από πηγές χαμηλής ποιότητας ή υποπροϊόντα που θέτονται υπό αμφισβήτηση πρέπει να αποφεύγονται δια παντός.

 

2.Γενόσημες πηγές πρωτεΐνης και λιπών

 

 Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε ετικέτες, όπως «whole protein» ή «healthy fats», καθώς οι ετικέτες αυτές δεν ταυτοποιούν τις πηγές πρωτεΐνης που περιέχονται στη τροφή.

 Επίσης, ο όρος «whole protein» συνεπάγεται ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε. Γενικά, αν η ετικέτα σας φαίνεται αόριστη και ασταθής, αποφύγετε το προϊόν και προχωρήστε στο επόμενο.

 

3.Τεχνητά συστατικά, γλυκαντικές ουσίες, συντηρητικά, χρωστικές

 

 Μία υγιεινή και ποιοτική σκυλοτροφή πρέπει να περιέχει μόνο φυσικά συστατικά. Υπάρχουν, μάλιστα, φυσικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συντηρητικά τροφών.

 Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ποιά είναι τα πιο συνήθη συντηρητικά, γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες, τεχνητές γεύσεις που περιέχονται στις τροφές, για να είστε σε θέση να τα αναγνωρίζετε και να τα αποφεύγετε για τη καλή υγεία του κατοικίδιου σας.

 

4.Γέμιση με χαμηλή ποιότητα σιτηρών.

 

 Τα σιτηρά-δημητριακά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του σκύλου, εκτός αν είναι υποδεέστερης ποιότητας. Το μαύρο ρύζι, το κριθάρι και η βρώμη αποτελούν συστατικά ολικής άλεσης και αναβαθμίζουν τη ποιότητα της τροφής.

 Στον αντίποδα, τα διάφορα είδη γέμισης των τροφών δεν προσφέρουν καμιά θρέψη στον οργανισμό και ευχής έργον είναι να αποφεύγονται.

 Η μελέτη όλων των συστατικών που περιέχονται σε μια τροφή και ο έλεγχος της παραμικρής λεπτομέρειας της συσκευασίας εκ πρώτης όψεως φαίνεται βαρετή και χρονοβόρα διαδικασία.

 Εντούτοις, όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν κατά κόρον την υγεία του ζώου και μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενή κατάσταση το κατοικίδιο σας. Το βασικό είναι να ψάχνετε τροφές με φυσικά συστατικά και  ολικής άλεσης ή υψηλής ποιότητας συστατικά.

 

Ανάλυση εγγύησης προϊόντος

 

 Οι ξηρές τροφές σκύλου είναι πλούσιες σε θερμίδες και η υγρή ή κονσερβοποιημένη τροφή διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών και λιπών. Οι τροφές που διανέμονται στο εμπόριο συνοδεύονται πάντα από ανάλυση εγγύησης, που πρόκειται για έναν χονδρικό υπολογισμό της σύνθεσης θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στη τροφή.

 Εκ πρώτης όψεως, η ξηρά τροφή φαίνεται πως έχει περισσότερη θρεπτική αξία απ’ ότι η κονσερβοποιημένη. Για του λόγου το αληθές, μια τυπική ξηρά τροφή έχει ελάχιστο όριο 30% πρωτεΐνες και 10% λίπη, ενώ μιας υψηλής ποιότητας τροφή σε κονσέρβα διαθέτει περίπου 10%πρωτεΐνες και 4% στο ελάχιστο.

 Ας εισχωρήσουμε, όμως, λίγο πιο βαθιά στο θέμα. Εφόσον η ανάλυση εγγύησης λαμβάνει υπόψη το βάρος της ξηρής ύλης του φαγητού, εξαιρώντας την υγρασία ή το περιεχόμενο νερού, τότε πρέπει να υπολογίζεται  μόνο το βάρος της ξηρής ύλης που περιέχεται στην υγρή ή κονσερβοποιημένη σκυλοτροφής.  

 Αν μια μερίδα φαγητού από κονσέρβα υπολογίζεται περίπου σε 284 γραμμάρια, περιέχει 10% πρωτεΐνες και 75% υγρασία, τότε βάρος της ξηρής ύλης της κονσέρβας είναι 25%. Καθώς η πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της ξηρής ύλης, πρέπει να διαιρεθεί με το συνολικό βάρος της ξηρής ύλης. Συνεπώς, διαιρούμε το 10% πρωτεΐνης με το 25% του συνολικού βάρους της ξηρής ύλης και έχουμε αποτέλεσμα 40%. Η πραγματική περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε μια κονσέρβα είναι 40%, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται περιεκτικότητα πρωτεΐνης 10%.

 Αν συγκρίνουμε το πραγματικό ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχουν οι τροφές σε υγρή μορφή (40%) με το παραπάνω παράδειγμα όπου μια τυπική ξηρά τροφή έχει 30% πρωτεΐνη, γίνεται σαφές ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται ή όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν.

 Όσον αφορά στο ζήτημα των θερμίδων, αδιαμφισβήτητα οι ξηρές σκυλοτροφές έχουν περισσότερες θερμίδες απ’ ότι οι υγρές. Μια κανονική τροφή σε μορφή κροκέτας έχει περίπου 400 με 500 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ η υγρή τροφή σε μορφή κονσέρβας έχει 250-350 θερμίδες ανά μερίδα.

 Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη απόκλιση θερμίδων ανάμεσα στις δύο κατηγορίες σκυλοτροφής. Πώς εξηγείται, όμως, κάτι τέτοιο; Φυσικά, χάρη στον ρόλο των υδατανθράκων. Η διαδικασία παραγωγής υγρής ή κονσερβοποιημένης τροφής απαιτεί «σκληρή δουλειά» μεγάλες οικονομικές δαπάνες.

 Οι παρασκευαστές ξηράς τροφής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος που επιφέρει γέμιση των συνταγών μόνο με σούπερ υψηλής ποιότητας κρέατα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες, ώστε να μειώνουν το κόστος και να «δένουν» το μείγμα. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, οι κροκέτες έχουν περισσότερες θερμίδες.

 Βεβαίως, κανείς δεν αρνείται ότι και οι κονσέρβες περιέχουν υδατάνθρακες, εντούτοις, σε λιγότερη και επαρκή ποσότητα. Συν τοις άλλοις, η υγρασία που υπάρχει μέσα στη φόρμουλα της κονσέρβας έχει μηδενικές θερμίδες, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδανική τροφή για απώλεια σωματικού βάρους.

 Ως απόρροια όλων των προαναφερθέντων, το κάθε είδος τροφής έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Ένας δραστήριος και ευκίνητος σκύλος χρειάζεται ξηρά τροφή που διαθέτει πολλές θερμίδες, ενώ η κονσερβοποιημένη τροφή απευθύνεται περισσότερο σε σκυλάκια με περιττά κιλά που πρέπει να χάσουν βάρος και έχουν ανάγκη περισσότερης πρωτεΐνης.

 

Ηλικία και ράτσα

 

 Σύμφωνα με τον Επίσημο Αμερικανικό Οργανισμό Τροφικού Ελέγχου (AAFCO), η  ετικέτα σε μια σκυλοτροφή πρέπει να περιγράφει και το στάδιο ζωής για το οποίο προορίζεται το εν λόγω προϊόν.

 Στα αναγνωρισμένα στάδια που ορίζει η AAFCO περιλαμβάνονται: εγκυμοσύνη/θηλασμός, ανάπτυξη, συντήρηση και όλα τα υπόλοιπα στάδια. Με τον όρο «complete» συνεπάγεται ότι η τροφή περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε ισορροπημένο επίπεδο, οι θρεπτικές αξίες βρίσκονται στις σωστές ποσότητες και καλύπτονται οι βασικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου.

 Οι παρασκευαστές σκυλοτροφών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στο εμπόριο υποχρεούνται από AAFCO να τοποθετούν τη κατάλληλη ετικέτα στη συσκευασία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες που ορίζονται για κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια ζωής.

 Οι καταναλωτές έχοντας επίγνωση σε ποιό στάδιο ζωής και επίπεδο δραστηριοποίησης βρίσκεται το κατοικίδιο τους, καλό είναι να κοιτάνε την ανάλυση του περιεχομένου πρωτεΐνης και των υπόλοιπων συστατικών, ώστε να διαλέγουν το σωστό προϊόν με βάση τις ανάγκες του ζώου.

 Ορισμένες εταιρείες παρασκευής σκυλοτροφών προωθούν στην αγορά τα εξειδικευμένα προϊόντα τους με βάση τη ράτσα του σκύλου. Για παράδειγμα, ένα τσοπανόσκυλο που η δουλειά του είναι να συγκεντρώνει τα ζωντανά στο μαντρί απαιτεί μεγαλύτερο περιεχόμενο πρωτεΐνης στη τροφή του απ’ ότι ένα αμερικάνικο μπουλντόκ που ξοδεύει όλη τη μέρα του ξαπλωμένο στον καναπέ.

 Επιπλέον, αν το κατοικίδιο σας είναι επιρρεπές σε ειδικές ασθένειες, περιοδοντικά ή άλλα εκ γενετής προβλήματα, επιβάλλεται να αναζητείτε συγκεκριμένα συστατικά στη τροφή του, ώστε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης του και να κατασταλάξετε σε ποιά μάρκα και είδος φαγητού του ταιριάζει.

 Επιλογικά, η έρευνα μας έχει βασιστεί πάνω σε πληροφορίες και αναλύσεις των ίδιων των εταιρειών που αναφέρουμε καθώς και σε ιστοτόπους του εξωτερικού που έχουν πραγματοποιήσει ενδελεχής έρευνα και είναι στην διάθεση από όποιον μας ζητηθεί. Παρέχουμε την άδεια σε οποιονδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει υλικό από την αξιολόγηση μας, με την προυπόθεση να αναφέρεται η πηγή. Ευελπιστούμε ο χρόνος και οι γνωσεις που μοιραστήκαμε μαζί σας να σας βοηθήσουν στην επιλογή της καλύτερης τροφής του μικρού σας φίλου.

 

41 thoughts on “Ποιές είναι οι καλύτερες τροφές σκύλων; [Αξιολόγηση 2022]

 1. Ο/Η Εβίτα Δουβλου λέει:

  Καλημέρα σας. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν η μάρκα Reflex plus είναι καλή για το σκυλάκι μου.

  1. Ο/Η Leonidasg λέει:

   Εβίτα καλημέρα,

   Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου!
   Το να σου δώσω μια γρήγορη απάντηση για μία εταιρεία που δεν έχουμε κάνει έρευνα θεωρώ ότι δεν είναι σωστό, καθώς στις παραπάνω εταιρείες που έχει γίνει ενδελεχής αναζήτηση & έρευνα (στις περισσότερες ο χρόνος που αφιερώσαμε ξεπέρασε τον 1 μήνα). Από μία γρήγορη ματιά που έριξα στα συστατικά της Reflex plus θα την χαρακτήριζα ως premium κατηγορίας ξηρά τροφή, με ότι συνεπάγεται αυτό από άποψη συστατικών.
   Το σημαντικό για μια τροφή είναι να ”πηγαίνει” καλά τον σκυλάκο μας αλλά και το budget που μπορούμε να διαθέσουμε για την διατροφή του. Αν και μην νομίζεις πολλές φορές διαλέγοντας μια τροφή καλύτερης κατηγορίας (πχ Super Premium, Grain Free) λόγω της μικρότερης ποσότητας που χρειάζεται για να χορτάσει ο μικρός μας φίλος το κόστος είναι το ίδιο!

   Φιλικά,

  2. Ο/Η Ευα λέει:

   Πολύ ευχαριστούμε για το άρθρο!
   Εάν έχετε πληροφορίες με ενδιαφέρει πολύ:ιδανικό ποσοστό πρωτεΐνης για senior dog,9 ετών κυνηγόσκυλο με ζωή σε διαμέρισμα… ξέρετε τι ποσοστό πρέπει να είναι από το λιγότερο μέχρι το περισσότερο.
   Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

   1. Ο/Η Leonidasg λέει:

    Εύα καλησπέρα,

    Συγκεκριμένο ποσοστό πρωτεΐνης δεν γνωρίζω να σου απαντήσω ειδικά για την περίπτωση αυτή. Μια τροφούλα Senior καλύπτει το σκυλάκο σου, είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις αλλαγές στον σωματότυπο του πχ αν δούμε ότι έχει χάσει βάρος αυξάνουμε +20% την ημερήσια ποσότητα και αντίστοιχα αν έχει πάρει βάρος μειώνουμε -20% την ποσότητα της μέρας!

    1. Ο/Η Nikos Skouty λέει:

     Πολύ ωραίο, αναλυτικό και ευανάγνωστο άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες. Αναφορικά με την Brit superpremium για μικρόσωμα, ποία είναι η άποψη σας?

 2. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  Ποιος βαθμολογεί τη Royal Canin με ** Δεν είμαι ειδικός άλλα νομίζω οτι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Ακριβό μεν άλλα αξίζει τον κόπο. Τις έχω δοκιμάσει όλες στα σκυλιά μου και νομίζω ότι είναι σκάλες μπροστά από τις υπόλοιπες που αναφέρετε.

  1. Ο/Η eveline λέει:

   Ακριβό και εξαιρετικό προιόν η royal canin; Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μου.

 3. Ο/Η Νικολας λέει:

  Έχω ενα Samoyed 2 χρονών και τον δινω royal canin.Θα ηθελα να μου προτείνετε καποια αλλη που να είναι κατάλληλη για την ρατσα του σκύλου μου.

  1. Ο/Η Leonidasg λέει:

   Νικόλα καλησπέρα, η royal canin είναι αλήθεια ότι είναι μια ασφαλής επιλογή. Μπορείς να δοκιμάσεις μία απο τις πρώτες επιλογές που αναφέρονται παραπάνω και να δείς τι θα ταιριάξει στον σκυλάκο σου. Το σημαντικό είναι μια τροφή να ταιριάξει σε ένα ζώο γιατί μπορεί να δώσουμε την καλύτερη τροφή από άποψη συστατικών και στον δικό μας φιλαράκο να μην πάει καλά.
   Ενδεικτικά σου παραθέτω μερικές επιλογές:
   Orijen adult original
   Canivera adult large breed
   Essential foods nautical living
   Acana adult dog

   1. Ο/Η Λίλα λέει:

    Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο. Ο σκύλος μου είναι 10 χρονών χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας και του ξεκίνησα ACANA light η κτηνίατρός όμως μου είπε να την αποφύγω γιατί προορίζεται για σκύλους που ζουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μου πρότεινε HILLS ή BELCANDO. Έχω λίγο μπερδευτεί εσείς τι λέτε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων . Λίλα Ξ

    1. Ο/Η Leonidasg λέει:

     Καλησπέρα Λίλα,

     Εμείς ευχαριστούμε για το σχόλιο σου και τα καλά σου λόγια!

     Σίγουρα, ο πιο ειδικός να μας απαντήσει τι τροφούλα να δώσουμε στο κατοικίδιο μας είναι ο κτηνίατρος μας. Είναι αλήθεια ότι υπήρχε αυτή η φήμη για την Acana, αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποδειχθεί. Οι τροφές της Hills & της Belcando που σου πρότεινε η γιατρός σου είναι πάρα πολύ καλές επιλογές.. Μπορείς να διαβάσεις και παραπάνω την αξιολόγηση για αυτές τις τροφές και να διαλέξεις τον κατάλληλο κωδικό από τις σειρές τους!

    2. Ο/Η Δημήτρης Ζώης λέει:

     Καλησπερα σας,
     Θα ηθελα τη γνωμη σας σχετικα με την ξηρα τροφή Alaska River puppy της wolf’s Mountain.Προορίζεται για 2,5 μηνών American staff terrier.

     1. Ο/Η Leonidasg λέει:

      Καλησπέρα Δημήτρη,

      Για την συγκεκριμένη τροφή δεν έχουμε εικόνα, οπότε δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες .Αυτή την στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 700 brand σε τροφές Super Premium & Grain Free, οπότε δεν έχουμε εικόνα για όλες και πόσο μάλλον για να εκφέρουμε συγκεκριμένη άποψη.

      Απο αυτές που έχουμε κάνει έρευνα και μπορείς να δοκιμάσεις δες τις πρώτες επιλογές για κουτάβι στο άρθρο παραπάνω.

      Ευχαριστούμε.

 4. Ο/Η Ηρακλής λέει:

  Χαίρετε. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο και πολύ καλός οδηγός. Θα ήθελα απλά να προσθέσω ότι εν τέλει ο μαλλιαρός μας φίλος, μας δείχνει τι ακριβώς προτιμά! Έχουμε αγοράσει τροφές Acana, Canivera καθώς και τροφές από άλλες εταιρείες που δεν αναφέρονται στο άρθρο σας αλλά μας τις είχαν συστήσει στα διάφορα κατστήματα για σκύλους – μετά από κάποια προβλήματα που παρουσίασε ο Σείριος (5 ετών, 33 κιλά) με το στομάχι του. Οι εξαιρετικές – κατά τα άλλα τροφές – πράγματι του έκαναν καλό και το φιλαράκι μας έγινε μια χαρά. Πλην όμως δεν έτρωγε την ξηρά τροφή με όρεξη. Πάντα βάζαμε και μια κουταλιά κονσέρβα. Ώσπου δοκιμάσαμε την ξηρά τροφή Hills – μετά απο υπόδειξη κτηνιάτρου. Λοιπόν είναι η μόνη τροφή που την καταναλώνει με μεγάλη χαρά και θα έλεγα με ανυπομονησία, όταν βλέπει να ανοίγουμε τη συσκευασία. Τελικά ο Σείριος μας έδειξε τι προτιμά. Τελειώνοντας να τονίσω για άλλη μια φορά το πόσο πολύ μας βοηθάνε παρόμοια άρθρα. Καλή σας έρα.

 5. Ο/Η Νατασα λέει:

  Καλησπέρα. Έχω ένα ημιαιμο λυκακι 6 ετών. Από μικρή τρώει μικτή τροφή. Της μαγειρεύω κοτόπουλο με ρύζι συν λιγότερο από το κανονικό ξηρά τροφή. Η τροφή της λέγεται Brisk και περιέχει κοτόπουλο. Τελευταία μου παρουσιάζει εντερικα προβλήματα, ζητάει χόρτο και δεν ενεργειται στην βόλτα της την βραδινή καλά, με αποτέλεσμα να με ξυπνάει κλαίγοντας τα ξημερώματα για να ενεργηθει, αλλά τα κόπρανα δεν είναι σκληρά και βγάζει στο τέλος βλεννα. Μπορείτε να μου συστησετε μια τροφή για το στομάχι ήπια και σε λογική τιμή? Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το κατατοπιστικο άρθρο σας. Το σκυλί είναι 32 κιλά με μέτρια δραστηριότητα.

  1. Ο/Η Γιώτα λέει:

   Καλησπέρα. Εχω ενα μαλτεζάκι 2.5 μηνών. Η κτηνίατρος μου εδωσε Hill’s αλλά δεν την τρώει καθόλου ευχάριστα με αποτέλεσμα να τρώει αρκετά πιο λιγο από το ιδανικό. Διάβασα το άρθρο σας, αλλά θα ήθελα την γνώμη σας για το τι άλλο να δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ.

  2. Ο/Η Ειρηνη λέει:

   Καλησπέρα..ο σκυλάκος μου είναι 9 χρόνων και ελαφριά επιληπτικός.. μου σύστησαν υποαλλεργικη τροφή με βάση το αρνί. Όχι πουλερικά..μπορείτε να μου συστήσετε την καλύτερη από αυτές που έχετε στο κείμενο σας? Οι grain free τροφές είναι υποαλλεργικες έτσι?
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 6. Ο/Η Ismini Vasileiou λέει:

  Ο κατάλληλος οδηγός για την διατροφή των κατοικίδιων μας! Ευτυχώς εγώ βρίσκω τις ζωοτροφές που χρησιμοποιώ εδώ ….. και έτσι αγοράζω πολύ εύκολα και γρήγορα τα κατάλληλα για το σκυλάκι μου!!

 7. Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

  Καλησπέρα σας. Έχω ένα μαλινουα 5ετων μένει σε μεγάλο διαμέρισμα. Βγαίνει βόλτες δύο φορές την ημέρα. Το πρωί είναι μικρή και το απόγευμα μεγάλη. Θέλω να του αλλάξω τροφή. Έχει την Acana. Θέλω μια τροφή πιο οικονομική αλλά καλή ποιότητα. Τι μου προτείνετε;

  1. Ο/Η Leonidasg λέει:

   Καλησπέρα σας,

   Σε άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε πιο οικονομικές αλλά καλής ποιότητας είναι η Canivera και η Hills. Γενικά όταν μια τροφούλα ταιριάζει σε ένα σκυλάκι συστήνουμε να μην αλλάζει διατροφή. Μην ξεχνάτε την σταδιακή μετάβαση από την μια τροφή στην άλλη, είναι πολύ σημαντικό!

   Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας!

 8. Ο/Η ΣΤΡΑΤΗΣ λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΔΙΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΡΟΥΑΓΙΑΛ ΚΑΝΝΙΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ ΔΙΝΩ DAILY HAPYD Κ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΤΗ ΤΡΩΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

 9. Ο/Η Katerinko λέει:

  Καλησπερα σας,
  εχω ενα σκυλακι 15 μηνων μεσαιο μεγεθος 14 κιλα ημιαιμο κυνηγοσκυλακι. Ζει μεσα στο σπιτι αλλα εχω κηπο στον οποιο βγαινει και τρεχει αρκετες φορες μεσα στην ημερα. Ειναι στειρωμενη εδω και 3 μηνες και της εδινα την Royal Canin sterilized. Tην αλλαξα σε Nutram Ideal Weight Control και βλεπω οτι της δινει πολυ ενεργεια και την τρωει με πολυ ορεξη. Εσας ποια ειναι η γνωμη σας για τη συγκεκριμενη τροφη και επισης απο αυτες που εχετε κανει ερευνα, ποια θα μου προτεινατε;

  1. Ο/Η Leonidasg λέει:

   Καλησπέρα Κατερίνα,

   Η άσκηση είναι πολύ σημαντική όταν ένα σκυλάκι είναι στειρωμένο και πρέπει να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή ώστε να μην πάρει υπερβολικό βάρος. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 700 brand σε τροφές Super Premium & Grain Free, οπότε δεν έχουμε εικόνα για όλες και πόσο μάλλον για να εκφέρουμε άποψη.

   Απο αυτές που έχουμε κάνει ενδελεχή έρευνα και μπορούμε να προτείνουμε είναι οι παρακάτω:

   Orijen Fit & Trim
   Essential Foods Contour
   Canivera Adult Slim & Fit

   Μπορείτε να τις δοκιμάσετε απλά να γίνει με σταδιακή μετάβαση μίας εβδομάδας από την μια τροφούλα στην άλλη!

 10. Ο/Η Δημήτρης Ζώης λέει:

  Καλησπερα σας,προσφατα αγορασα την ξηρα τροφη wolf’s Mountain alaska river puppy η οποια είναι grain free.Δεν μπορεσα να βρω καποια κριτικη ή βαθμολογία καπου.Μπορειτε να με βοηθησετε σας παρακαλω.Να σημειωθει οτι μου την προτεινε υπαλληλος γνωστης αλυσσιδας pet shop.Ευχαριστώ εκ των προτερων και συγχαρητήρια για την καλη δουλειά

  1. Ο/Η alexandros λέει:

   Καλησπέρα Δημήτρη,

   Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.

   Σου απαντήσαμε σχετικά σε προηγούμενο ερώτημα (δες παραπάνω).

   Καλό σου απόγευμα

 11. Ο/Η ΜΙΧΑΗΛ λέει:

  καλησπερα σας ! προσφατα πηρα ενα κουταβακι pit bull 2.5 μηνων ποια τροφη θα μου προτεινατε εσεις για τον μικρο μου ? αγορασα μετα απο γνωμες εκπαιδευτη την orijen puppy large στα 11,4 μου κοστισε 90 ευρω… ευχαριστω εκ των προτερων !!!

  1. Ο/Η Leonidasg λέει:

   Καλησπέρα Μιχαήλ,

   Να σου ζήσει το νέο μέλος της οικογένειας! Η Orijen puppy large που έχεις ξεκινήσει στον μικρό σου φίλο είναι μια πολύ καλή επιλογή.. Ακόμα μπορείς να δοκιμάσεις τις παρακάτω επιλογές απλά μην ξεχάσεις την σταδιακή μετάβαση!

   1) Essential Foods The Beginning
   2) Acana Puppy & Junior

 12. Ο/Η Ειρηνη λέει:

  Καλησπέρα..
  Περιμένω να μου φέρουν ενα μαλτεζακι κ είναι πολύ ενθουσιασμένη θα μπορούσατε να μου πείτε με τι ξηρά τροφή να ξεκινήσω; τώρα είναι 2 μηνών

  1. Ο/Η alexandros λέει:

   Καλημέρα Ειρήνη,

   Να σου ζήσει το νέο μέλος της οικογένειας!
   Διάβασε το άρθρο προσεκτικά και θα σε κατατοπίσει. Απλά η επιλογή σου να είναι μικρή κροκετούλα.

 13. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

  Καλησπέρα σας, Χρόνια Πολλά με υγεία και ελπίδα,
  το Σάββατο θα πάρουμε ένα mini Schnauzer. Είναι ακριβώς δύο μηνών και τρώει την royal canin starter. Ποια τροφή μου προτείνετε να πάρω ; Είναι η πρώτη φορά της οικογένειας μας με σκυλάκι είμαστε πολύ χαρούμενοι και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και για το νέο μέλος της οικογένειας μας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  1. Ο/Η alexandros λέει:

   Καλημέρα Μαρία,

   Χρόνια πολλά με υγεία πάνω απ’ όλα! Η royal canin starter είναι πολύ καλή επιλογή για αρχική τροφή.
   Διάβασε το άρθρο προσεκτικά και θα σε κατατοπίσει. Απλά η επιλογή σου να είναι μικρή κροκετούλα και να γίνει σταδιακά η μετάβαση.

 14. Ο/Η Λαμπρου λέει:

  Έχω ένα επανιελ Μπρετόν 8ετων.πασχει από επιληψία.απο τα φάρμακα έπαθε λίγο το συκώτι του.ετσι μετά από σύσταση του γιατρού του δίναμε την hepatic royal canin.σταματησε να την τρώει.του τη δίναμε μαζί με κονσέρβα μπας κ την φάει.ουτε πάλι την τρώει.ασε που είναι υποπροϊόν κρέατος.τι προτείνεται για ξηρά τροφή ; θέλει μόνο μαγειρευτό.

  1. Ο/Η alexandros λέει:

   Καλημέρα σας, ειδικός να σας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα είναι μόνο ο γιατρός που παρακολουθεί το σκυλάκι σας. Είναι λογικό όταν δίνουμε μαγειρευτό μετα να μην προτιμάει το ζώο την ξηρά τροφή ή ακόμα και τις κονσέρβες, οπότε χρειάζεται μια ειδική διαχείριση.

   Καλό Τριήμερο,

   1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Γεια σας,έχω ένα hasky Σιβηρίας 5 ετών.του δίνω 4 χρόνια τώρα την equilibrio adult. θελω να μου προτείνετε ποια τροφη είναι η κατάλληλη για ένα τόσο ενεργητικό σκύλο.ευχαριστω

    1. Ο/Η alexandros λέει:

     Καλημέρα σας, η τροφούλα που δίνετε είναι πολύ καλή επιλογή μπορείτε αντίστοιχα να δείτε τροφές ενέργειας και των παραπάνω εταιρειών που συμμετέχουν στην έρευνα!

 15. Ο/Η Φωτεινή Μαρίνη λέει:

  Τι γνώμη έχετε για την τροφή NATUREA NATURALS PUPPY CHICKEN για σκυλάκι 4 μηνών που είναι στην ανάπτυξη και γενικά είναι αδυνατούλι. Έχοντας διαβάσει πάρα πολύ, όσο μπορεί να γίνει από έναν απλό ιδιοκτήτη σκύλου, κατέληξα ότι είναι πολύ ανώτερη από Hill’s και Belcando που τις είχα πολύ ψηλά αρχικά. Βασικά, διάβασα τα συστατικά και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά τέφρας, έχει 61% πρωτεϊνη και είναι ολιστική. Σάς ρωτώ γιατί θέλω να αλλάξω την τροφή και να μείνω σταθερά σε μια καλή που να μην κοστίζει και μια περιουσία! Ευχαριστώ!

 16. Ο/Η Μελίνα λέει:

  Καλησπέρα έχω Τζακ Ράσελ 9 μηνών και είναι 5,5κιλα μέχρι τώρα του έδινα purina pro plan για puppy μου την πρότεινε ο κτηνίατρος τώρα τον άλλο μηνα θα αλλάξουμε τροφή και θα δίνουμε για ενήλικο σκύλο ποια θα μου προτείνατε, ευχαριστώ

 17. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Καλησπέρα το άρθρο σας αρκετά κατατοπιστικό όμως έχω συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο Μπρούνο είναι 9 ετών στειρωμένος από καταφύγιο και πρόσφατα ανακάλυψα πως πάσχει από Χασιμότο (υποθυρεοειδισμό ) Υπάρχει κάποια καλύτερη για αυτόν τροφή?
  Ευχαριστώ

 18. Ο/Η μιχαλης λέει:

  Καλησπέρα
  μόλις απέκτησα ένα ντομπερμαν 4 μηνων ποια θα ήταν η καλύτερη τροφή για την ανάπτυξη του

 19. Ο/Η Μιχάλης ερ λέει:

  Καλησπέρα σας αφήσω δω ένα κουτάβι 4 μηνών και ξεκίνησα με την acana αλλά δεν την τρώει με πολύ όρεξη και συν ότι μπορεί στην πορεία να με δυσκολέψει οικονομικά θα μπορούσατε να Μ προτείνετε μια εξίσου καλή αλλά περίπου στα 50ευρω τ κιλό;

 20. Ο/Η ευα λέει:

  καλησπερα.εχω ενα βελγικο ποιμενικο 9 ετων αρσενικος κ πολυ καλομαθημενος.αλλαξαμε πολλες κροκετες καθως ηταν δυσκολος στη διατροφη του κ αναγκαζομασταν να του φτιαχνουμε κ ειδικα μαγειρευτα σαν συνοδεια.πριν 2 μηνες ειδα την barf την οποια κ δοκιμασα κ τη δινω βρασμενη με συνοδεια καποιου ρυζιου η ζυμαρικου (μισο κιλο κατεψυγμενο το τρωει σε 3 γευματα).Σε προσφατο αιματολογικο ελεγχο που καναμε το σκυλι πηρε 5 κιλα ενω ολα αυτα τα χρονια ηταν σταθερος στα 35 (κ μετα τη στειρωση ηταν σταθερος).Επισης παρουσιασε υψηλη χοληστερολη κ ο γιατρος συνεστησε ν αλλαξουμε την κροκετα,να διακοψουμε την barf ν αποφευγουμε τις πολλες λιχουδιες κ να περπαταμε περισσοτερο.(το σκυλι ζει σε διαμερισμα με τακτικες βολτες αλλα οχι τρεξιμο κ ασκηση)Απ ολες τις μαρκες τι μου προτεινετε;Γιατι ο γιατρος του δεν μ προτεινε καποια συγκεκριμενη.Ευχαριστω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *